BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobb zsebből bal zsebbe? Figyel az APEH a cégen belüli elszámolásokra

Az igazán kis vállalkozások kivételével már Magyarországon is érintik a cégek nagy részét a transzferárazással kapcsolatos kérdések.

A cégcsoporton belüli elszámolóárak az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) számára is fontos vizsgálati területet jelentenek: a transzferárak nemcsak a 2009-es ellenőrzési irányelvek között szerepelnek előkelő helyen, az adóhatóságnál ugyanis nemrég egy külön csoportot is életre hívtak – a Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságon belül, ám országos hatáskörrel – a kapcsolt vállalkozásokon belüli ügyletek vizsgálatára.

A cégek tapasztalata szerint a revizorok egyelőre elsősorban a transzferárakkal kapcsolatos dokumentációt veszik górcső alá – ilyet ugyanis mindenképpen kötelesek készíteni a vállalkozások –, amelyben a formai hiányosságok szúrnak szemet először. Ilyen többek között az, ha az érintett cégek adószáma, székhelye vagy netán a dátumok tévesen szerepelnek az űrlapokon.

A jövőben azonban az APEH mindjobban odafigyel magára a tartalomra is. Vagyis arra, hogy a vállalkozás milyen módszerek és számítások alapján igyekszik bebizonyítani, hogy – az ugyanazon cégcsoporthoz való tartozás ellenére – az ügyletek piaci áron köttettek és bonyolíttattak le.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.