BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A új GE Evolution mozdony - Fotók

Egymillió tonna szén-dioxidot és 115 ezer autót is kiválthatnak a GE új Evolution ES44C4 mozdonyai.

A GE Evolution mozdony-szériájának legújabb, 4400 lóerős ES44C4 változata az egyenáramú mozdonyoknál 17 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, és 70 százalékkal kevesebb szennyezőanyagot bocsát ki, ismertette közleményében a társaság.

Hatszáz ilyen mozdonnyal akár 800 régebbi lokomotívot is ki lehet váltani, ami éves szinten több mint 115 autó fogyasztásával megegyező, összesen 70 millió gallon, üzemanyag-megtakarítást eredményez.

A mozdonyok lecserélése esetén a nitrogén-oxid kibocsátás éves szinten 48 ezer tonnával, az üvegházhatás egyik legfőbb okozójának tartott széndioxid kibocsátás pedig 1 millió tonnával csökkenne.

Az új modell első vevőjeként a BNSF (Burlington Northern Santa Fe) Vasúttársaság a közelmúltban 25 mozdonyt vásárolt. Az új fejlesztéssel a GE biztonságosabb és megbízhatóbb megoldást kínál, többek között az észak-amerikai egyenáramú mozdonyok elöregedő flottájának felváltására.

„Az Evolution mozdony-széria mostani fejlesztése áttörést jelent a vasútiparban, melynek eredményeképpen a régi, több üzemanyagot fogyasztó, kevésbé környezetbarát egyenáramú mozdonyokat modern, üzemanyag-takarékos, váltóárammal működő mozdonyok válthatják fel.

Az új mozdonyok a jelenleg szállított hattengelyes, 4400 lóerős mozdonyok felváltására is kiválóan alkalmasak." jelentette ki Lorenzo Simonelli, a GE Transportation elnök-vezérigazgatója.

Csak semmi kipörgés

A GE ecomagination környezetvédelmi programja keretében fejlesztett új modell a hagyományos egyenáramú mozdonyok teljesítményét meghaladó, 120 km/óra csúcssebességre képes. Az ES44C4 modell kifinomult kipörgést gátló technológiával és szabadalmaztatott dinamikus súlymenedzsment rendszerrel készül a tehervonatok teljesítményének maximalizálása érdekében, így folyamatosan figyeli és automatikusan szabályozza a tapadást a tengelyeknél. A rendszer az autók kipörgés-gátlójához hasonlóan meggátolja a kerekek kipörgését induláskor, hegymenetben, vagy kedvezőtlen időjárási körülmények között, ezzel biztosítja az optimális teljesítményt és csökkenti az energiaveszteséget.

A GE Transportation új váltóáramú motorjaiban, melyeket a GE pennsylvaniai gyáraiban állítanak elő, kevesebb karbantartást igénylő alkatrész található, így ezekben nem lépnek fel az egyenáramú motorok működését akadályozó elektromos problémák sem.

A GE Transportation új váltóáramú motorjaiban, melyeket a GE pennsylvaniai gyáraiban állítanak elő, kevesebb karbantartást igénylő alkatrész található, így ezekben nem lépnek fel az egyenáramú motorok működését akadályozó elektromos problémák sem. GE Evolution mozdony 17 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, és 70 százalékkal kevesebb szennyezőanyagot bocsát ki -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.