BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az autóipar vezetőjét is megviselte a válság

A világ legnagyobb autógyára az ez év március 31-ével zárult üzleti évben - átszámítva - 7,7 milliárd dollár összegű nettó veszteséget könyvelt el a csökkenő kereslet miatt.

A japán autógyár számításai szerint a jövő év március 31-ével záruló üzleti évben a nettó vesztesége még nagyobb, 5,5 milliárd dollár lesz – jelenti az AP. A Toyota a magas nyersanyagárakat és az erős jent okolta gyengélkedéséért.

Katsuaki Watanabe, a Toyota elnöke szerint időbe telik, amíg a pénzpiacok normalizálódnak az Egyesült Államokban és Európában, és a globális gazdaság ismét élénkül. A világ legnagyobb autógyártója 1950 óta először zárta az évet veszteséggel. A vállalat az előző év azonos időszakában még rekord profitnak örülhetett.

A Toyotát elsősorban az amerikai piac drasztikus csökkenése viselte meg. Bár riválisainál, a Chryslernél és a GM-nél sokkal jobb formában van, éves szinten 21,9 százalékkal kevesebb autót ad el.

A válság hatására a japán cég elveszítheti elsőségét, a Volkswagent ugyanis a német kormány autóvásárlási programja is segíti az eladások növelésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.