BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem nő a gyógyszerek áfakulcsa

Nem emelik a gyógyszerek áfakulcsát, így nem nő a betegek terhe. Az unió bíróságának múlt heti határozata a patika működtetést gyógyszerész diplomához kötné, ám ennek eldöntése tagállami hatáskör. Az ügyben jövő héten tárgyalnak az ágazat vezetői a kamarával.

A gyógyszerek áfáját nem érinti a júliustól hatályos áfa emelés, a patikaszerek maradnak a kedvezményezett, ötszázalékos áfa körben - mondta Schvarcz Tibor, az MSZP egészségpolitikai munkacsoportjának vezetője mai sajtótájékoztatóján. Utalt az Európai Bíróság gyógyszerforgalmazással kapcsolatos döntésére, ami - mint mondta - nem kötelezi a tagállamokat semmiféle változtatásra.

A VGO beszámolt róla: az Európai Közösségek Bírósága múlt heti határozata szerint alapos közegészségügyi és finanszírozási indokai vannak, hogy gyógyszertár tulajdonlását és működtetését a nemzeti szabályozás gyógyszerészi diplomával rendelkező személyeknek tartsa fenn. Nálunk a gyógyszer-gazdaságossági törvény előírta a gyógyszerpiac liberalizálását, így lehetővé vált, hogy nem gyógyszerész diplomás tulajdonoljon gyógyszertárat és bizonyos készítmények forgalmazása kikerülhetett a patikákból. A jogszabály hatására a korábbi 2040 patikaszám közel háromszázzal bővült, s a szupermarketek és benzinkutak eladóterében is megjelentek nem vényköteles orvosságok.

Ez ellen a liberális forgalmazás ellen kezdettől fogva tiltakozott a kamara, eredménytelenül- mondta Hankó Zoltán, a kamara alelnöke. A tiltakozásukban a gyógyszerbiztonság mellett közrejátszott az is, hogy - mivel a gyógyszertár egyetlen bevétele az árrés - az árréstömeg attól fogva több patika között oszlott meg, így patikák százai lettek üzemgazdasági szempontból veszteségesek. Azt is kifogásolták, hogy nem ott létesítettek új patikákat, ahol arra a betegellátás szempontjából fontos lett volna, hanem elsősorban a jó forgalommal kecsegtető településeken, nagyvárosokban.

A kamara az uniós bíróság határozatával érintett kérdésekben a gyógyszer-gazdaságossági törvény átfogó módosítását és a személyi jog intézménye, valamint a hivatásetikai szabályozás helyreállítását kezdeményei az egészségügyben működő szakmai kamarákra. Ennek érdekében valamennyi érintett bevonásával haladéktalanul tárgyalásokat szorgalmaz. Schvarcz Tibor elképzelhetőnek tartja a gyógyszer-gazdaságossági törvény módosítását.

A szocialista politikus szerint ugyan Magyarországra nézve nem mond ki jogalkotási kényszert az uniós bíróság, de azt tervezik, hogy a jövő héten egyeztetnek a gyógyszerészi kamarával és a minisztérium képviselőivel. Arról is beszélt Schvarcz Tibor az Országgyűlés egészségügyi bizottsága kezdeményezi és támogatja a nemzeti gyógyszerkészlet államtitokként kezelésének feloldását. Ezt a Fidesz hetek óta sürgeti. A szocialista politikus szerint nem azért titkolóznak, mert van mit titkolni, hanem mert a titkosítás törvényi előírás. Azt is kijelentette. hazánk rendelkezik az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott, az esetleges járvány kezeléséhez szükséges gyógyszerkészlettel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.