BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A távfűtés lehet majd az egyik legolcsóbb fűtési mód

A válságkezelő kormány 2009. július 1-től csökkenti, majd egy második lépésben 2010. január 1-től jelentősen tovább mérsékli a távhőszolgáltatás áfáját, amely így a legalacsonyabb áfakulcsba kerül. A kormány eddigi intézkedéseinek köszönhetően a leginkább kiszolgáltatott családok akár 248 ezer forinttal többől gazdálkodhatnak 2010-től.

Molnár Csaba, Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a mai sajtótájékoztatón hivatalosan bejelentette: „A távfűtéses lakásokban lakó, a válságnak leginkább kiszolgáltatott rétegek terheinek enyhítése érdekében a válságkezelő kormány 2009. július 1-től csökkenti, majd egy második lépésben 2010. január 1-től jelentősen tovább mérsékli a távhőszolgáltatás áfáját és a távhő a legalacsonyabb áfakulcsba kerül.

Az ÁFA csökkentéssel, valamint az energiatakarékossági programokkal a kormányzat célja, hogy kevesebb hő és energia fogyjon, és mindez kevesebbe is kerüljön a lakosságnak.” Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes beszédében emlékeztetett, hogy a főváros már 2007-ben jelentős lépéseket tett a távfűtés versenyképességének javításáért.

„Aki figyelemmel kísérte az eseményeket, tudja, hogy a távhő áfájának mérséklése nem először került napirendre. A mögöttünk levő két esztendőben folyamatosan küzdöttünk a távfűtés díjának az egyedi gázfűtéshez viszonyított, átlagosan fennálló 20%-os versenyhátrányának leküzdéséért, és a távfűtéses lakásokban élők anyagi terheinek enyhítéséért. A távhő áfájának a mostani 18%-os, jövő januártól pedig a legalacsonyabb áfa-kulcshoz sorolásával sikerül jelentősen megkönnyíteni csaknem negyedmillió budapesti család, országosan pedig 650 ezer család életét.” – emelte ki beszédében a főpolgármester-helyettes.

Az ÖkoPlusz programra a fővárosban közel 1800 épület, azaz 150.000 lakás jelentkezett. Az beruházás segítségével a lakók közel 17 százalékos hőmennyiséget takarítottak meg. A megtakarítás egy komplex felújítással – ami nyílászárócserét, külső hőszigetelést, és a fűtési rendszer korszerűsítését jelenti – akár 40-50 százalék is lehet. A hátralevő közel másfél hónapban tehát még mindig lehet és érdemes is csatlakozni az ÖKO-programhoz. Ennek úgy a fogyasztók pénztárcája, mint a levegőminőség egyaránt további nagy hasznát látná.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.