BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincsenek bizonyítékok? Lezárná a rendőrség az UD Zrt. aktát

Néhány héten, maximum egy hónapon belül a rendőrség lezárná az UD Vagyonvédelmi Zrt. ügyében a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2008. szeptember 10-i feljelentése alapján elrendelt nyomozását

A Népszabadság úgy értesült, hogy a kilenc és fél hónapja tartó rendőrségi nyomozás eddig még nem talált kézzelfogható bizonyítékokat arra, hogy az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nek a NBH feljelentésében nevesített vezetői és munkatársai "titkos hálózatot működtettek, és megkíséreltek volna behatolni az elektronikus gerinchálózathoz kapcsolt egyes kormányzati szervek informatikai rendszereibe, veszélyeztetve ezzel azok törvényes működését", ahogy azt a Szilvásy György volt titokminiszter néhány nappal az ügy kirobbanása után közleményében állította.

Nem találták meg a kémprogramot, amelyet állítólag a Nemzetbiztonsági Hivatal egyik szerverére telepítettek, s amelyet (illetve rajta keresztül a telepítőjét) a hivatalhoz közelálló forrásaink korábbi állításai szerint hónapokon keresztül dezinformáltak.

Az "alapügy", azaz az NBH feljelentése alapján indított nyomozás lezárása nem érintené azt a féltucatnyi nyomozást, melyet az UD Zrt.-ügy vizsgálata közben indítottak a hatóságok, például adócsalás, jogosulatlan adatkezelés, illetve haditechnikai, illetve kettős rendeltetésű termékek engedély nélküli beszerzésének gyanújával.

Nehéz helyzetbe került a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és az NNI egy-egy nyomozója - kiderült ugyanis, hogy az UD Zrt.-nél tartott házkutatáson talált, rendőrségi nyilvántartásból származó iratokat az ő titkos kódjaikkal kérték le a nyilvántartásból - bár az még ma sem egyértelmű, hogy ők kérték-e ki az adott információkat -, lényegesen több fejleményről azonban nem sikerült a hatóságoknak beszámolniuk.

Azt továbbra sem tudni, hogy az NBH mire alapozta a többségében volt nemzetbiztonsági dolgozókat foglalkoztató UD Zrt. ellen tett feljelentését, jóllehet egy korábbi hír szerint a feljelentést megelőzően nyolc hónapon keresztül zajlottak a telefonlehallgatások és a titkos adatgyűjtés a cég ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.