BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2 millió pályakezdő állás nélkül Kínában

A kínai pályakezdő diplomások közel egyharmada nem talál munkát - derült ki a kínai oktatási minisztérium által közzétett adatokból.

Kínában a 6,11 millió fiatal diplomás 32 százaléka, azaz csaknem 2 millió pályakezdő van állás nélkül. Ez az arány a legmagasabb azóta, hogy az oktatási minisztérium 1996-ban megkezdte ezeknek az adatoknak a feljegyzését.

A minisztérium képviselője szerint a gazdasági válság okolható a helyzet miatt. Elemzők szerint viszont az sem mellékes, hogy az elmúlt években egyre több fiatalt vettek fel a felsőoktatási intézményekbe: míg 1998-ban még csak alig több mint egymillió kínai szerezhetett diplomát, 2008-ban már 6 millióan iratkozhattak be egyetemre.

Korábban már beszámoltunk róla: a válság kitörése óta az állásinterjúk helyszínét valóságos csatatérhez hasonlítják a kínai végzős egyetemisták. A kivételes karrierlehetőségek eltűntek a munkaerőpiacról.

A magyar friss diplomások helyzetére alapvető változást a válság mellett most az új, bolognai oktatási rendszer okozza - itt megtudhatja, mit gondolnak erről az egyetemek, illetve a munkaadók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.