BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkennek a legmagasabb bérleti díjak – Nehéz helyzetben az ingatlanpiac

Európában 2007 és 2008 között erőteljes mértékben, 18 százalékról 6 százalékra csökkent a befektetett ingatlanok állománya. A befektetési volumenek 52 százalékkal estek vissza, és a DTZ nyilvántartásának kezdete óta 2009. első negyedévében érték el a legalacsonyabb szintet. Az európai nemzetközi befektetések által generált pénzforgalom 59 százalékkal, a más régiókból Európába irányuló pénzek mennyisége pedig 76 százalékkal csökkent.

A tőkezsugorodás következtében a magánadósság eléri a befektetett állomány értékének 53 százalékát. A régióban 2009 és 2010 folyamán tovább csökkennek a legmagasabb bérleti díjak; az előrejelzések szerint az összhozam ebben az évben -20 százalék körül alakul, és jövőre is épphogy csak pozitívra fordul.

A DTZ Money into Property, Európa c. kiemelt elemzése szerint az európai ingatlanpiacokon korántsem érnek véget a szűkös idők 2009-ben, de a következő 12 hónapban fokozatosan emelkedni kezdenek az árak, illetve élénkül a tevékenység, és a párizsi és a madridi piac az év végére eléri a valós értéket.

Magali Marton, a DTZ európai és közel-keleti (CEME) piackutatási vezetője szerint „A befektetői és bérlői piacok 2009 hátralevő részében is nehéz időket élnek meg. Bár az árak lassan-lassan emelkedni kezdenek és a piaci tevékenység élénkülésére is számítani lehet, a finanszírozás továbbra is problémát jelent, és ez – Európában csakúgy, mint a világ minden részén –, jelentős mértékben akadályozhatja a kereskedelmi ingatlanpiaci tevékenység helyreállását. Opportunista jellegű ügyletekre továbbra is sor kerül szerte Európában, bár a legfontosabb piacokon még nem kezdődött el a nyílt „vadászszezon”.

Az elemzésből kiderül, hogy a befektetési ügyletek összvolumene Európában 2007 és 2008 között 229 milliárd euróról 110 milliárd euróra, azaz több mint 50 százalékkal esett vissza. 2009 első negyedévében a szigorú hitelezési feltételek, illetve a vevők és szállítók kiváró magatartása együttes hatására 10 milliárd euróra zuhant a befektetési volumen, amely a DTZ nyilvántartásának kezdete óta a legalacsonyabb szint.

Magali Marton így nyilatkozott: „A hitelnyújtók hozzáállása továbbra is negatív; 2009-ben várhatóan tovább csökken a nettó hitelkihelyezés, és 2010 folyamán tovább szigorodnak a hitelfeltételek. A befektetők hasonlóan gondolkodnak, így ebben az évben az ügyleti volumenek további csökkenése várható.”

A DTZ Európai Prémium Irodabérleti Index szerint a bérleti díjak 2009 és 2010 folyamán tovább csökkennek, és csak 2011 és 2012 során kezdenek majd újra emelkedni. „Előrejelzésünk tárgyidőszakában nem várható a bérleti díjak visszaállása a 2007/2008-as szintre”, mondta Magali Marton.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.