BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogy "ne haljon meg a beteg a műtőasztalon" – Jóváhagyták a GM csődtervét

Az illetékes amerikai bíró jóváhagyta a General Motors autókonszern megmentésére vonatkozó csődtervet, amely lehetővé teszi a cégnek, hogy egy új, állami támogatást élvező cégre ruházza át nyereséges vagyon eszközeit.

Robert Gerbert bíró szerint e vagyoneszközök eladása megakadályozza majd, hogy "a beteg meghaljon a műtőasztalon." A General Motors június 1-jén kért csődvédelmet. Az új, "karcsúbb" vállalat 60 százalékban az amerikai kormány tulajdonába kerül – jelenti a BBC.

A csődeljárást vezető bíróhoz mintegy 850 kifogást nyújtottak be a cég restrukturálása ellen, de Gerbert ezek egyikét sem tartotta megalapozottnak. A döntéshez mellékelt, 96 oldalas indoklásban a bíró leszögezi: a GM felszámolása esetén nem csak a részvényesek, de a biztosítással nem rendelkező hitelezők is üres kézzel állnának.

Az újraépített vállalat 60 milliárd dollárt kap Washingtontól a 60 százalékos részesedését cserébe. Az autógyári munkásokat tömörítő United Auto Workers 17,5 százalékot birtokol majd. 12 százalék tulajdonosa a kanadai kormány, 10 százalék fölött pedig a GM kötvénytulajdonosai rendelkeznek majd. A tervek szerint az "új GM" július közepén kezdi meg működését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.