BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szerbia "riszálja magát" gáz ügyben

Szerbia elfogadna egy olyan ajánlatot, hogy csatlakozzék a Nabucco földgázprojekthez, de továbbra is prioritás számára az Oroszországgal létesítendő Déli Áramlat.

A Déli Áramlat mögött megbízható földgázforrás áll, szemben a Nabuccóval - jelentette ki Dusan Bajatovics, a Srbijagas szerb állami gáztársaság vezetője a belgrádi Politika című napilapnak. Szerbia korábban úgy nyilatkozott: a Nabucco projektet is támogatja, mivel így szeretné diverzifikálni a gázforrásait és biztosítani Európa gázellátását.

Ugyanakkor Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes Münchenben kijelentette: a Nabucco nem jelent komoly riválist az orosz Északi Áramlat és a Déli Áramlat számára. Szakértők nem hiszik, hogy elegendő gáz lesz a Nabucco gázvezeték megtöltésére - idézte a Zubkovot a RIA Novosztyi.

A Nyugat által támogatott Nabucco 7,9 milliárd eurós befektetés keretében Törökországon keresztül pumpálna gázt Közép-Ázsiából. Európában Ausztriát, Németországot, Bulgáriát, Romániát és Magyarországot érintené.

Az oroszok által preferált Déli Áramlat tervezett költsége 24 milliárd euró, Közép-Ázsiából és Oroszországból szállítana gázt a Balkán államainak és más európai országoknak.

Az Északi Áramlatot Oroszország és Németország közösen építi, a vezeték a Balti-tenger alatt, a hagyományos útvonalakat megkerülve juttatná el a gázt Nyugat-Európába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.