BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válságban is irány Ferihegy! - Javított a Wizz Air és a BA

Lassul a visszaesés tendenciája a légiközlekedésben – legalábbis erre utalnak a Ferihegyi repülőtér július első két hetében rögzített utasforgalmi statisztikái.

Egy számjegyűre zsugorodott a visszaesés mértéke az előző évihez képest Ferihegyen. Július első két hetében a légiutasok száma „mindössze” 4,5 százalékkal maradt el a 2008-as adatokhoz képest.

Az év elején még 10-11 százalékos volt az elmaradás az előző év hasonló időszakával összevetve, így mindenképpen a válság enyhüléséről, a csökkenés lassulásáról beszélhetünk.

A jelek szerint, ha fellendülést nem is, de legalább a válság enyhülését meghozta a nyár: a családi nyaralások beindulása, a kedvelt tengeri üdülőhelyekre irányuló forgalom valóban felerősödött. Július első két hetében is folytatódott a Malév lassú javulása, amelynek az előző évihez képest immár harmadik hónapja sikerült bővíteni a forgalmát. A Malév elsősorban a charter-piacon lépett előre.

A Wizz Air folytatja dinamikus fejlődését, július első két hetében 7,3 százalékkal több utasa volt, mint 2008-ban. A külföldi légitársaságok közül a British Airways figyelemre méltó 12,4 százalékos növekedést ért el, amit elsősorban egy újabb, napi negyedik Heathrow-Ferihegy járattal értek el. Lelassult a Lufthansa visszaesése, a vezető német légitársaság a magyarországi útvonalakon 5,6 százalékkal kevesebb utast szállított, mint 2008 hasonló időszakában.

A fapados légitársaságok közül az easyJet továbbra is gyengélkedik, utasainak száma 4,1 százalékkal csökkent. A skandináv hátterű Norwegian viszont továbbra is magabiztosan menetel a Sterling tavalyi csődje után keletkezett vákuum kitöltésével. A Budapestet Oslóval, Stockholmmal és Koppenhágával összekötő társaság továbbra is hatvanszázalékos mértékben bővítette forgalmát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.