BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bírságokat oszt a PSZÁF

Összegük ugyan nem jelentős, de egyre több a hatóság által kiszabott büntetés

Egyre több bírságot oszt ki a felügyelt szektorokban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A hatóság tegnap harminc független biztosításközvetítőt, brókercéget és pénzügyi tanácsadót marasztalt el, mert adós maradt valamilyen adatközléssel.

A bírságok összege ugyan alacsony volt, de a felügyelet szerint a nyilvánosságra hozatalnak is üzenete és visszatartó ereje van. A hatóság az elmúlt hetekben a bankokat is górcső alá vette, és többüket – CIB, Budapest Bank, K&H – megbírságolta.

A múlt héten 38 cég kapott hasonló értesítést. Akkor összesen egymillió forint bírságot szedett be a felügyelet, most 1,35 millió forintot kell befizetniük az érintetteknek. Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szóvivője lapunknak elmondta: a büntetés mértéke attól függ, hány évig és pontosan mit nem adott be a vállalkozás.

A mostani bírságok zöme 50 ezer forintra rúg, de akadnak 100-200 ezres tételek is. Utóbbiakat azok kapták, akik a 2007-es adatszolgáltatási kötelezettségeiknek sem tettek eleget, illetve több dokumentum leadásával vannak elmaradva.

Ekkora összeg ugyanakkor még egy kisebb alkuszcég költségvetésében is elhanyagolhatónak számít, ám Binder szerint itt nemcsak a büntetés tényleges összegének, hanem a felszólítás nyilvánosságra hozatalának is üzenete és talán visszatartó ereje van.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.