BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lendületben a GEOF!

Számos cégnek nagyobb kárt okozott a 66 milliárd forintos gázárrendelet, mint a világgazdasági válság Tóth Tibor, a rendelet ellen fellépő szervezet elnöke szerint.

Mintegy húsz cég és szövetség képviseletében immáron összesen több száz vállalat és egyéni vállalkozás érdekében jár el a nemrég alakult GEOF (Gázár Érdekegyeztető Országos Fórum), amely a gázfogyasztók egy részére „pótadót” kivető 27/2009. KHEM rendelet módosítása érdekében elsőként szállt síkra.

A GEOF vezetése - áll a szervezet közleményében - az elmúlt napokban találkozott a Gazdasági Versenyhivatal szakmai vezetőivel, a Pénzügyminisztérium illetékeseivel, szakmai érdekképviseleti szervekkel, levélben kereste meg az Európai Bizottságot, és további európai uniós intézményekkel készíti elő a kapcsolatfelvételt.


A GEOF elindította munkabizottságait is, ezek jogi, szabályozási és közgazdasági területeken egyesítik a tagok erőforrásait. A szerveződés elvi támogatást nyújt olyan szervezetek lépéseihez is, mint a Téglás és a Kerámia Szövetség, amelyek az Alkotmánybírósághoz fordultak az ügyben. A GEOF ugyanakkor a gyorsabb megoldást nem a jogi eszközöktől, hanem tagjai közös érdekeinek fókuszált képviseletétől várja. A GEOF ugyanis az egyetlen olyan projekt alapú szervezet, amelyik kifejezetten a rendelet által kedvezőtlenül érintett vállalatok érdekében lép fel.

Tóth Tibor, a GEOF ügyvivője szerint mindemellett számos együttműködési lehetőség látható más szakmai, gazdasági szövetségekkel, amelyek céljai között éppúgy szerepel az átlátható, piac konform szabályozás elve. A GEOF, amely elsőként lépett fel az ellen, hogy a rendelet „pótadó” formájában közüzemi terheket rakjon az ipari gázfogyasztók egy részére, elkezdte összesíteni a terhek mértékét.

„Úgy látjuk, hogy számos cég számára nagyobb kárt okoz a rendelet, mint amit eddig a világgazdasági válság okozott” - állítja Tóth Tibor, aki szerint a 3-400 milliós többlet teher sem lesz kivételes. „Vannak olyan kisebb vállalkozások, ahol a rendelet által előrevetített kár értéke „csupán” néhány milliós, de hatását tekintve a vállalkozás következő másfél évi nyereséges működését kérdőjelezi meg. Ugyanakkor vannak olyan ágazatok is, ahol a Magyarország versenyfutásban van más országokkal azért, hogy itthon maradjon a munkahelyeket jelentő termelés. Az ilyen cégeknél nem az a kérdés, hány százalékkal csökkenhet a miniszteri rendelet hatására a termelés, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán a továbbiakban magyarországi termelés” - véli Tóth Tibor.

A GEOF egyes tagjait különösen nehéz helyzetbe hozta a miniszteri rendelet, mivel a megkötött éves beszállítói szerződések miatt év közben már nem tudják egy előre nem tervezhető szabályzás hatásait érvényesíteni az árakban. Az intézkedés ráadásul ellentétes a kormányzati kommunikációban kiemelten kezelt munkahely megőrzésekre és hazai beszállítói kör megerősítésére vonatkozó célokkal is.

A Negos Zrt. lép fel

A GEOF és az érdekképviseleti tömörülés képviseletében fellépő Negos Zrt. vezetői szerint gyors és hatékony kormányzati lépésekkel még elkerülhető, hogy a nagy sietséggel meghozott rendelet jelentős károkat okozzon a vállalatok számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.