BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Szaharából kapnánk az energiát?

A Nap két hét alatt annyi energiát sugároz a Földre, amennyit a glóbusz egy éven keresztül fogyaszt. A grandiózus Desertec program célja, hogy a Szahara forróságát használja fel az európai háztartások ellátására.

400 milliárd eurós beruházás szükség ahhoz, hogy megépüljenek a Desertec naperőművei. Ez lehet minden idők legnagyobb napenergia projektje és hamarosan meg is kezdődhet a megvalósítás, ha húsz német vállalat a tervek szerint bejelenti az erre a célra alakított konzorcium létrehozását – írja a NewScientist.

A csoport az energiaipari cégektől a pénzügyi szektor tagjaiig foglal magába cégeket, többek között az E.ON-t az RWE-t, a Siemenst és a Deutsche Bankot. A tervek szerint a most megépítendő kapacitás 2050-re Európa energiaszükségletének 15 százalékát látja el. Teljesítmény száz szénerőműének felel majd meg. Az energiát szállító nagy teljesítményű vezetékek a Marokkó-Spanyolország, Tunézia-Olaszország, Algéria-Franciaország, Líbia-Görögország és Egyiptom-Törökország útvonalon szállítják majd a elektromosságot úgy, hogy a veszteség maximum tíz százalék lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.