BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsem gyógyítja a rákot a nagy garral beharangozott kenőcs

Összesen 1,7 millió forint bírságot kapott a Gazdasági Versenyhivataltól a Propharmatech Kft. A vállalkozás az általa forgalmazott R47-Protumol ápoló krémről azt állította, hogy az alkalmas különböző eredetű daganatos megbetegedések megelőzésére, kezelésére. Állításait azonban nem tudta bebizonyítani.

A GVH 2009. januárjában indított versenyfelügyeleti eljárást a Propharmatech Kft-vel és a NewCell Kft-vel szemben. A Propharmatech által kifejlesztett és forgalmazott, valamint a NewCell által ugyancsak forgalmazott R47-Protumol ápoló krémet különböző eredetű daganatos megbetegedések megelőzésére, kezelésére, az orvosi kezelések (pl. kemoterápia) mellékhatásainak enyhítésére, valamint megszüntetésére javasolták.

A vizsgált termék  azonban nem tekinthető gyógyszernek vagy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítménynek, mert nem történt meg törzskönyvezése, illetve engedélyezése. Gyógyító, illetve betegséget kockázatának csökkentésével kapcsolatos hatás ezért a terméknek nem tulajdonítható.

Ahhoz, hogy egy adott termék betegségeket megelőző, kezelő, gyógyító hatását valóban tudományos ismeretek támasszák alá, mélyreható vizsgálatokra van szükség.

A cégek a termék gyógyhatását orvosi ajánlással, valamint hatásvadász módon közzétett felhasználói véleményekkel – nem kontrollálható esetleírásokkal – próbálták bizonyítani, ezek azonban a GVH álláspontja szerint nem tekinthetők tudományos bizonyítéknak. A gyógyhatás-állításokat alátámasztó tudományos igazoló kísérletet vagy tanulmányt az eljárás alá vontak nem nyújtottak be.

A GVH a jogsértésért elsősorban a Propharmatech Kft.-t tartja felelősnek, mert a termék kifejlesztőjeként a gyógyhatás-állítások tartalmát teljeskörűen meghatározta. A felelősségében azonban osztozik a forgalmazó NewCell Kft. is, hiszen a tájékoztatás egyrészt az ő gazdasági érdekeit is szolgálta, másrészt a tájékoztatás változatlan tartalmú átvétele során nem az elvárható szakmai gondossággal járt el. A GVH mindkét vállalkozást eltiltotta a jogsértő magatartás további folytatásától.

A versenyhatóság az egészséggel kapcsolatba hozható jogsértés esetén a bírságkiszabástól általában nem tekint el, a NewCell Kft. esetében azonban kivételt tett. Ennek oka: a vállalkozás árbevétele olyan csekély, hogy vele szemben csak jelentéktelen összegű bírság lett volna kiszabható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.