BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nézőcsúcs a Plovdivi Vásár magyar pavilonjában

Nézőcsúcsot, csaknem 150 ezer látogatót regisztráltak a szombaton zárult Plovdivi Nemzetközi Műszaki Vásáron, és így a magyar kiállítást is olyan sokan látták, mint még soha

A legnagyobb délkelet-európai műszaki vásárra kilátogatók legalább fele bizonyosan megfordult a magyar kiállításon, amely az idén központi helyen volt, hiszen Magyarország volt a kiállítás partnerországa - mondta Deli Zoltán, az ITD Hungary megbízása alapján a magyar kiállítást szervező Mac-Line ügynökség ügyvezető igazgatója

A magyar kiállítás iránti érdeklődést jól illusztrálja szerinte, hogy több mint tízezer Magyarország- és Balaton-térképet osztottak szét az érdeklődőknek. Jó választás volt, hogy a Rubik-kocka lett az innovációt középpontba helyező magyar bemutatkozás egyik védjegye, a Rubik-játékokból csaknem hatszáz fogyott el a vásár hat napja alatt.

Deli Zoltán beszámolója szerint azt persze nehéz számszerűsíteni, hogy az 58 magyar kiállító mennyit profitált a megjelenésből a vásáron, hiszen a kiállítások nem a konkrét üzletkötések helyszínei, hanem inkább a kapcsolatfelvételeké. E szempontból is figyelemre méltó azonban, hogy az ITD standján mintegy 60 konkrét üzletre irányuló megkeresést vettek fel, amelyeket majd továbbítanak is megfelelő magyar cégeknek.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy az energiatakarékos technológiákat és környezetvédelmi megoldásokat felvonultató kiállítók iránti érdeklődés is kiemelkedő volt - így például a passzív házakat építő Bauland Kft. több megrendelést kapott tengerparti és téli üdülőhelyeken apartmanok építésére.

A 65. plovdivi vásáron 786 bolgár és 44 országból 1198 külföldi cég szerepelt. Az idén a gazdasági válság ellenére a tavalyinál csaknem kétszer több magyar kiállító volt. A fokozott magyar érdeklődés a vásár iránt is mutatja Bulgária és Magyarország gazdasági kapcsolatainak ugrásszerű fejlődését az elmúlt években.

Az áruforgalom a két ország között az elmúlt négy évben 214 százalékkal nőtt, 2008-ban elérte a 860 millió eurót, ebből a magyar export több mint 750 millió euró volt.

Bulgáriában több mint 250 bolgár-magyar vegyes vállalat működik. A magyar működő tőke értéke Bulgáriában eléri az 1,158 milliárd eurót. Ezzel Magyarország a 9. helyet foglalja el Bulgáriában a külföldi befektetők sorában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.