BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

DTZ: Túl kockázatos a régiónk a befektetőknek

A DTZ legfrissebb European Quarterly elemzése szerint a kereskedelmi ingatlanpiaci befektetők kockázatvállalási hajlandósága továbbra is alacsony. A harmadik negyedév során a befektetők változatlanul Nyugat-Európa likvid és átlátható piacaira fókuszáltak.

Magali Marton, a DTZ európai és közel-keleti (CEME) piackutatási vezetője szerint mivel mind a gazdaság egésze, mind pedig az ingatlan bérleti piac Európa szerte gyenge; a befektetők továbbra is jó minőségű, hosszú távra bevétellel rendelkező befektetések iránt érdeklődnek, legfőképpen a nyugat-európai piacokon, azon belül is elsősorban az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban. Azonban Kelet-Közép-Európa feltörekvő piacain, ahol a kockázati tényezők relatív magasabbak.

Számos befektető vonult vissza a hazai piacokra, mely az Egyesült Királyságban figyelhető meg leginkább. A harmadik negyedévben a brit befektetők 3,5 milliárd euró (a globális piaci tranzakciók 26 százaléka) értékben vásároltak eszközöket, melynek 97 százaléka az Egyesült Királyságban található.

Az angol font értékcsökkenése és a befektetések újraárazásának elmaradása a kontinentális Európa számos országában kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy a brit befektetők hazai piacokra korlátozzák tevékenységüket. A német befektetők szintén élénk piaci aktivitást mutattak, hiszen 2,3 milliárd eurót költöttek a harmadik negyedév során, ami teljes befektetési volumen 17 százalékát teszi ki. Ennek közel a fele (1,1 milliárd euró) hazai befektetés volt.

A külföldi befektetési volumen csupán 6 milliárd eurós szintet ért el (a globális piaci tranzakciók körülbelül 40 százaléka). Magali Marton szerint, ha előretekintünk, a termékek hiánya és a viszonylag erős kereslet az Egyesült Királyságban a hozamok csökkenéséhez fog vezetni.

Így arra számítanak, hogy azok a tengerentúli befektetők, akik jelenleg az Egyesült Királyságot célozzák meg, mint befektetési célpont, azok az emelkedő árszintek miatt azon európai piacok felé fordulnak, melyek viszonylag kedvezőbb lehetőségeket kínálnak; mint például Belgium, Franciaország és Svédország.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.