BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén elmarad a hajrá a lakáspiacon – Árak, engedmények

Elmarad az idén az év végi ingatlanpiaci roham, jelentősebb kereslet csak a jövő év közepétől jelenhet meg a hazai lakáspiacon – állítják a Világgazdaság által megkérdezett fejlesztők.

A cégek szerint már az is jelentős erőfeszítést igényel, hogy az értékesítést szinten tudják tartani. Jellemzően különféle pluszkedvezményekkel operálnak a fejlesztők, s legfeljebb 5-8 százalékos engedményt adnak az új építésű lakások árából. Későbbi projektekre egyelőre gondolni sem mernek, örülnek, ha képesek kifizetni banki terheiket.

A lapunk által megkérdezett fejlesztők egyetértenek abban, hogy a magas deviza- és forintkamatok, a szigorúbb hitelfeltételek, a romló anyagi helyzet hatására a következő 6-8 hónapban sem javul a lakosság hitelfelvételi kedve és lehetősége. Jelentős növekedés a lakásingatlanok forgalmában csak akkor várható, ha a lakosság vásárlóereje már tartósan emelkedik.

Az Ecostat frissen ismertetett kutatása szerint azok vásárolnak majd ingatlant a következő hat hónapban, akik már régebben eltervezték, akiknek van készpénzük, illetve akik mernek hitelt felvenni. Sokan felismerték a kínálkozó alkalmat, hogy most olcsóbban juthatnak a kívánt lakáshoz, mint korábban – szögezi le a kutatás.

Az idei utolsó negyedben biztosan nem lesz olyan „hajrá”, mint tavaly, hiába igyekeznek az eladók – jelezte lapunknak Földi Tibor, az elmúlt három évben a legtöbb új lakást értékesítő Cordia Magyarország Zrt. vezérigazgatója. A leállított vagy el sem kezdett projektek miatt jelentős a kínálatszűkülés, ráadásul a jogerős építési engedélyekre vonatkozó szabályozás októbertől érvényes módosulása miatt még tovább húzódik az engedély megszerzése, ennélfogva a fejlesztők csak hónapokkal később kezdhetik el az értékesítést – utalt a fejleményekre.

Földi Tibor jelezte: a bekerülési költségeknél 5-8 százalékos emelkedést mértek, és ez nem nagyon változik rövid távon. „Drágult és szigorodott a finanszírozás, az anyagok többsége kissé többe kerül, mint egy éve, a közműfejlesztési díjak pedig megkétszereződtek – ezeknek pedig csak elenyésző részét lehet áthárítani. A vevők az új építésű lakásoknál jobb alkupozícióban vannak ma Budapesten, mint akár csak fél éve, de legfeljebb 10 százalékot tudnak lefaragni az árból, a használt otthonoknál 15 százalékot” – fűzte hozzá. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.