BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Iparági topmunkahelyek 2009

A hazai dolgozók a pharma-egészségügy szektorban a legelkötelezettebbek a munkaadójuk felé, s a kereskedelemben dolgozók kötődése a legalacsonyabb. Az IT- és telekommunikációs vállalatok dolgozói az átlagosnál némileg elégedetlenebbek a cég által biztosított juttatásokkal, míg a pénzügy területén dolgozók rendkívül pozitívan nyilatkoznak vállalatuk felső vezetéséről. A Világgazdaság és a Hewitt által rendezett Legjobb Munkahely Felmérésben az idén hat iparág képviselői részesültek különdíjban.

IT/telekom iparág

Kulcs-Soft Nyrt.

Dolgozói létszám: 58

Éves árbevétel: 625,312 millió forint

Tevékenységi kör: ügyviteli szoftverek kiadása, értékesítése

Tulajdonosi szerkezet: többségi tulajdonos Kulcsár Tibor

A fluktuáció mértéke: 8 százalék

Egy főre eső képzési költség: 18 000 forint/év

Kulcsár Tibor, elnök-vezérigazgató

„Azt kívánjuk elérni, hogy amikor a Kulcs-Soft kollégái sörözni mennek a haverokkal, ne kelljen szégyenkezniük a munkájuk miatt, hanem büszkék legyenek arra, amit csinálnak. Hogy mit adunk a dolgozóinknak? Biztonságot. A Kulcs-Soft anyagilag stabil. Megfelelő árbevétellel rendelkezik ahhoz, hogy minden hónapban mindenki időre megkapja a fizetését, ez nem minden mai munkahelyről mondható el. Hitelességet. A termékeket nem csak eladjuk, aztán lesz, ami lesz, csináljon az ügyfél, amit akar. A vásárlást követően minden segítséget megadunk, akár fejlesztésről, akár tanácsadásról van szó. Így a kollégák mindig nyugodt lelkiismerettel állhatnak a vásárlóink elé. Kihívást. Az állásinterjún nem abból indulunk ki, ki mihez ért, hanem ki mit szeretne csinálni, elérni. Az iskolai végzettség másodlagos szempont. Ellenben támogatjuk a kollégákat, hogy a nálunk végzett munkájukban megtalálják a számításukat. Gondoskodást is adunk. Például a munkakörülmények megteremtésénél nagy gondot fordítunk a kényelemre.”


Energiaszektor

FGSZ Földgázszállító Zrt.

Dolgozói létszám: 611

Éves árbevétel: 115 100 millió forint

Tevékenységi kör: földgázszállítás

Tulajdonosi szerkezet: Mol-leányvállalat

A fluktuáció mértéke: 1 százalék

Egy főre eső képzési költség: 139 410 forint/év

Zsuga János, vezérigazgató

„A legjobb munkahely cím elnyerése egy folyamat gyümölcse. A sikeres növekedés és az elért eredmények mellett az elmúlt időszakban számtalan kihívásnak is meg kellett felelnünk. Ezt három nagyon fontos vállalati érték segítette, amelyet komoly erényként kezelünk: a tapasztalat, a partnerség és az összefogás. Ennek köszönhetően az FGSZ hírneve még inkább erősödött, amely hiszem, hogy nagy szerepet játszik dolgozóink elkötelezettségében. Fontosnak tartom, hogy társaságunk évente végez elégedettségi vizsgálatot munkavállalói körében. Az önkéntes alapon működő részvétel általánosságban közel 70 százalék. Az elmúlt öt évben a munkavállalók általános elégedettségi mutatója az ötfokozatú skálán mérve 4,2-ről 4,7-re emelkedett. Az üzleti eredményeink is önmagukért beszélnek. Az FGSZ Zrt. 2008-ban 28,8 milliárd forintos üzleti és 15,9 milliárdos adózott eredményt ért el, s összesen 73,8 milliárdot fordított beruházásokra. A fenti tények is mutatják, az FGSZ Zrt. stratégiai jelentőségű vállalat, amely stabil munkahely is egyben.”


Reklám/média iparág

Mediaedge:cia Hungary Kft.

Dolgozói létszám: 60

Éves árbevétel: 20 275,833 millió forint

Tevékenységi kör: kommunikációs tervezés

Tulajdonosi szerkezet: 100 százalékban magyar

Fluktuáció: 2 százalék

Egy főre eső képzési költség: 700 000 forint/év

Simon Zsolt, ügyvezető

„Az ügyvezető feladata, hogy a kollégák felé a vállalat helyzetét, a munkakörülményeket, a cég kilátásait, valamint a vállalat piaci pozícióját illetően magabiztosságot, biztonságot sugalljon. Fontos, hogy a kollégák érezzék, jó kezekben vannak, a cég biztos pont az életükben a gazdasági és magánéleti nehézségek ellenére is. Éppen ezért nem szabad a vállalat nehézségeit lefelé nyomni, nem szabad nyomasztani a munkatársakat, fontos, hogy megértsék a döntések hátterét, ugyanakkor minden esetben már a megoldást kell kommunikálni feléjük. Kivétel a vezetőség, amelynek tagjait viszont minden döntésbe be kell vonni. Recesszióban még jobban, mint eddig. Az ügyvezetőnek meg kell teremteni a forrásokat ahhoz, hogy a jó munkát értékeljük és honoráljuk, a jóléti intézkedéseket a nehézségek ellenére fenn tudjuk tartani, elismerve ezzel, hogy a legnagyobb érték az ember. Éppen ezért talán az a legfontosabb, hogy a vezető legyen emberközeli, közvetlen, elérhető és humánus, és a racionalitás mellett merjen felvállalni emocionális reakciókat, akár döntéseket.”


Pénzügyi szolgáltatók iparág

Fundamenta-Lakáskassza Zrt.

Dolgozói létszám: 263

Éves árbevétel: 11 325,311 millió forint

Tevékenységi kör: egyéb monetáris tevékenység

A fluktuáció mértéke: 7 százalék

Egy főre eső képzési költség: 190 840 forint/év

Dr. Gergely Károly, elnök-vezérigazgató

„Személyes felelősségemnek tekintem a vállalat sikeres működtetését minden helyzetben, mert úgy vélem, mindennek ez az alapja: a munkatársak számára megteremti a biztonságot és az előmenetel lehetőségét úgy anyagi, mint szakmai téren. Ez pedig számottevően befolyásolja a dolgozók lojalitását, elkötelezettségét a cég iránt. Ugyanakkor kiemelkedően fontosnak tartom a személyes példamutatást, hiszen a vezető magatartása, hozzáállása, elkötelezettsége nagy hatással van az általa közvetlenül és közvetve irányított kollégákra. Úgy vélem, egy felső vezetőnél alapvető elvárás a jó kommunikációs képesség és a nyitottság, a belső kommunikáció minden lehetséges eszközzel való támogatása. Nem irányíthatunk egy céget elefántcsont toronyból, folyamatos kapcsolattartásra van szükség a kollégákkal. Van két terület, amelyek sorsát évek óta a szívemen viselem. Nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy minél kulturáltabb, élhetőbb környezetet alakítsunk ki az irodaházunkban. A másik az egészséges életmód, a testi-lelki harmónia megteremtése.”


Közműszektor

Bácsvíz (Észak-Bács-Kiskun Megyei Víz- és Csatornaművek) Zrt.

Dolgozói létszám: 465

Éves árbevétel: 4664,240 millió forint

Tevékenységi kör: víz- és csatornaszolgáltatás

Tulajdonosi szerkezet: önkormányzat

Egy főre eső képzési költség: 66 833 forint/év

Kurdi Viktor, elnök-vezérigazgató

„Dolgozóink elégedettségét jól mutatja, hogy társaságunk 85 százalékos törzsgárdatagsággal büszkélkedhet. Ezek a munkavállalók több mint öt éve állnak alkalmazásban cégünknél. Az új dolgozók számára beilleszkedést segítő programcsomagot működtetünk, esélyegyenlőségi tervet dolgoztunk ki, és van etikai kódexünk. Évente mérjük és értékeljük munkavállalóink teljesítményét, ennek során folyamatos visszajelzést kapnak munkájuk eredményességéről és egyéni fejlődésük további lehetőségeiről. Rendszeresen mérjük a munkatársak elégedettségét is. Kiemelten kezeljük az innovációt, támogatjuk az új ötleteket, javaslatokat. A dolgozók bevonására munkacsoportokat, teameket hozunk létre. Megkülönböztetett figyelmet fordítunk dolgozóink folyamatos szakmai fejlődésére, továbbá a motivációs rendszerünket is folyamatosan fejlesztjük. Ünnepélyes keretek között jutalmazzuk a legjobb teljesítményt nyújtó dolgozókat. Az egészségmegőrzés érdekében munkavállalóink önkéntes, széles körű, preventív jellegű szűrővizsgálatokon vehetnek részt. ”


Termelő vállalatok

Kunplast Karsai Zrt.

Dolgozói létszám: 256

Éves árbevétel: 3432,518 millió forint

Tevékenységi kör: műanyag termékek gyártása

Tulajdonosi szerkezet: Karsai Holding Zrt. 86,2, magánszemélyek, városi önkormányzata 2,8 százalék

Egy főre eső képzési költség: 45 000 forint/év

Alter Róbertné, vezérigazgató

„Tisztelet, becsület, szeretet, megbízhatóság, következetesség – számomra ezek a fontos értékek. Minden munkatársamnak tudnia kell, akkor tudunk hosszú távon együtt dolgozni, ha megbízunk egymásban, magunkban, ha tiszteletben tartjuk egymás munkáját, véleményét. Ha a bizalom csorbul, akkor nincs megfelelő légkör, nincs minőségi munkavégzés, elmúlik a céghez tartozás érzése, nem lesznek fontosak a célok. A kölcsönös bizalom talaja a becsületesség. A szeretet is nagyon fontos vezetői eszköz. Elemi szükség van rá. Ugyanis a kontroll és a szeretet szoros összefüggésben van egymással. Azt tudjuk kontrollálni, akit vagy amit szeretünk. Ha a munkatárs érzi az én szeretetemet, sokkal több mindent hajlandó elvégezni a kedvemért, a cégért. Sokkal inkább hagyja magát kontrollálni. Nem volt egyszerű , de a munkatársak rájöttek, nem egyéni hősökre van szükség, hanem egy nyitott, győztes-győztes játszmát folytató csapatjátékra. Ez a siker alapja. Lényeges, hogy minden munkatárs számomra legalább annyira fontos partner, mint a vevő.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.