BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kastélyszállók: türelemjáték

Jövő áprilisban egy egész középkori várost avatnak fel a Pécs vonzáskörzetében lévő Bikalon: a tervek szerint ekkor nyílik meg a Puchner Kastélyszálló tőszomszédságában a 7,5 hektáron elterülő, Közép-Európában egyedülálló Reneszánsz Élménybirtok. „Már áll a fallal és kaputornyokkal körülvett középkori falu és óváros, és teljesen befejeztük a lovagi küzdőtér munkálatait is, a madaras színház, valamint a reneszánsz palota építése pedig folyamatban van” – számolt be az összesen kétmilliárd forintos beruházás munkálatairól a Világgazdaságnak Jordánné Laufer Edit, a Puchner Kastélyszálló ügyvezető igazgatója. Várakozásaik szerint az 550 millió forintos uniós forrásból, banki hitelből, valamint önerőből finanszírozott fejlesztés során megépülő tematikus park évi 200 ezer látogatót vonzhat; a beruházás nyolc-tíz év alatt térülhet meg.

Számos más kastélyszállónál fejeződtek be vagy folynak jelenleg is több százmilliós beruházások, fejlesztések. A Somogy megyei Kozmapusztán található ötcsillagos Hertelendy Kastélyszálló (képünkön) területén például a nyáron avattak egy nyolcszáz méter hosszú leszállópályát. Őszszel kezdett közel 300 millió forintos beruházásba a simontornyai Fried Kastély Szálloda is: a fejlesztés során egy kétszáz fő befogadására alkalmas multifunkcionális termet és egy egész évben üzemelő fedett wellnessrészleget is megépítenek. „Mindezzel már nemcsak hazai, hanem nemzetközi rendezvényeknek is helyszínül szolgálhatunk” – mondta a Világgazdaságnak Phan Bich Thien, a Fried Kastély Szálloda tulajdonosa.

Szakmabeliek szerint a hasonló beruházásokban egy mindenképpen közös: nagyon lassan térülnek meg. Mint ahogyan eleve a kastélyszállóüzletet is türelemjátéknak tartják az érintettek. „Egy kastélyszállónak hosszabb a megtérülési ideje egy átlagos hotelhez képest, akár 13-18 év is lehet.” Ennek egyik oka a magasabb fenntartási költség, a másik pedig az átlagosnál valamivel alacsonyabb kihasználtság. „Aki kastélyszállóba fekteti a pénzét, olyan, mintha diófát ültetne. Nem maga aratja le a gyümölcseit, hanem a gyermekei”– élt hasonlattal Glaser Gyula, a Magyar Kastélyszállodák Egyesületének elnöke, a Gróf Apponyi Kastélyszálló igazgatója. Ötven szoba alatt egyenesen ráfizetéses kastélyszállóba beruházni ma Magyarországon – véli Jordánné Laufer Edit. Szerinte csak akkor szabad belevágni ilyen beruházásba, ha komplex szolgáltatásokat (konferenciát, wellnesst) tud ajánlani a hotel, tehát legalább két-három lábon áll.

A beruházásokra igénybe vehető uniós források is szűkösek – vélte Bodrogi Ádám, az inárcsi Bodrogi Kúria tulajdonosa. Ők például hiába pályáztak kétszer támogatásért a nyáron 300 millió forintból megvalósult fejlesztésükre, pénzt egyszer sem kaptak. Bodrogi szerint azonban ennek ellenére érdemes volt ebbe is belevágni, hiszen amióta kiépült a wellnessrészlegük és megduplázták a szobáik számát, a korábbi 35 százalékról 50 fölé nőtt a foglaltságuk.

Szintén a hatalmas kezdeti beruházási költségekre, illetve a finanszírozás előteremtésének nehézségeire hívta fel a figyelmet Hirholcz Ákos, a Magyar Kastélyszállodák Egyesületének titkára. „Munkahely-, illetve idegenforgalmi vonzerőt teremtő beruházásokra állnak rendelkezésre uniós források, de zömmel csak az elmaradottabb régiókban. Azonban ezeknek is átlagosan csupán 40 százalékos a támogatási intenzitása, ráadásul túlnyomórészt utófinanszírozottak” – sorolta a főtitkár. Hozzátette: a hasonló beruházások elsősorban nem a működési bevételekből térülnek meg, hanem abból, hogy megnő az érintett ingatlan értéke.

Mindezek után nem is meglepő, hogy a Magyarországon található körülbelül 4500 kúriából, kastélyból a Magyar Turizmus (MT) Zrt. adatbázisa szerint csupán 58 kastélyszálloda üzemel, a többinek a nagy része igen lerobbant állapotban van. „Nehezíti azonban az összesítést, hogy nincs hivatalosan elfogadott definíció arra, mi minősül kastélyszállónak” – mondta Hirholcz Ákos. Elmondása szerint a 15 tagot számláló egyesületük is többek közt azért alakult meg, hogy ezen változtassanak, ugyanis tagjaiknak szigorú előírásoknak kell megfelelniük. Hirholcz Ákos szerint a Magyarországon található kúriák és kastélyok között csupán száz olyan lehet, amelyet felújítva idegenforgalmi célra lehetne hasznosítani.

Elit társaságban

A világhírű Relais & Chateaux család tagja lett a Hertelendy Kastély. Az 57 országból 475 szállodát magában foglaló szervezet különleges minőségi elvárásokkal dolgozik, a tagfelvételt több szakértői ellenőrzés előzi meg.

2010-ben 26 új hotel és öt grand chef lesz a Relais & Chateaux tagja, köztük tizenhét európai, hat amerikai, kettő afrikai, egy óceániai és öt ázsiai.



2010-ben 26 új hotel és öt grand chef lesz a Relais & Chateaux tagja, köztük tizenhét európai, hat amerikai, kettő afrikai, egy óceániai és öt ázsiai. A Kastélyszállók Egyesületének tagjai Puchner Kastélyszálló, Bikal

Kárpátia vendéglő, Budapest

St.George Residence, Budapest

Klastrom Hotel, Győr

Héderváry Kastély, Hédervár

Apponyi Kastélyszálló, Hőgyész

Hertelendy Kastélyszálló, Kozmapuszta

Mádi Kúria Hotel, Mád

Pallavicini Kastélyszálló, Pusztaradvány

Romantik Hotel Szidónia Kastély, Röjtökmuzsaj

Fried Kastély Szálloda, Simontornya

Hotel Kapitány, Sümeg

Festetich Kastélyszálló, Szeleste

Gróf Degenfeld Kastélyszálló, Tarcal

Batthyány Wellnesskastély, Zalacsány-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.