BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajnai: csökkenteni kell az orosz gáztól való függést

Magyarország egyik fontos célja, hogy csökkentse az orosz gáztól való egyoldalú függőséget, de mindkét ország alapvető stratégiai érdeke a közép-európai régió energiabiztonságának növelése és erősítése - többek között erről is tárgyal Zágrábban Bajnai Gordon miniszterelnök Jadranka Kosor horvát kormányfővel.

A kétoldalú találkozó legfontosabb témája az energiabiztonság növelését és az egyoldalú energiafüggőség enyhítését egyaránt szolgáló közös gázvezeték kiépítésének ügye. Magyarország egyik fontos célja, hogy csökkentse az orosz gáztól való egyoldalú függőséget, de mindkét ország alapvető stratégiai érdeke a közép-európai régió energiabiztonságának növelése és erősítése.

A magyar és közép-európai energiabiztonság szempontjából stratégiai fontosságú a Krk-szigetre tervezett folyékonygáz-terminál megépítése is. Ennek révén Magyarország számára új, független energiabeszerzési forrás nyílhat meg.

Az MTI értesülése szerint Bajnai Gordon és Jadranka Kosor tárgyalásainak másik kiemelt napirendi pontja Horvátország EU-csatlakozásának kérdése. Magyarország régóta elkötelezetten támogatja a délkelet-európai térség országainak európai közeledését, ezen belül Horvátország mielőbbi európai uniós felvételét.



A magyarországi és a horvátországi gázszállító rendszer összekötéséről a horvátországi Plinacro és az FGSZ Zrt. vezetése 2007. május 31-én írt alá előzetes szándéknyilatkozat. 2008. július 3-án megkötötték az együttműködési megállapodást is a Városföld és Slobodnica közötti gázvezeték megépítéséről. A 800 mm-es névleges átmérőjű, 75 bar nyomásfokozatú vezeték hazai szakasza 210 kilométer lesz, a horvátországi pedig 88 kilométer. A projekt részeként Drávaszerdahelyen és Donji Miholjacban nemzetközi mérőállomás is épül. A létesítendő vezeték a Magyarország-Horvátország irányú szállítások mellett, Horvátország-Magyarország szállítási irányt is lehetővé fogja tenni, vagyis ezen a csövön keresztül érkezhet földgáz a később létesítendő, Krk-szigeti cseppfolyós földgáz (LNG) terminálról. A vezetéket a tervek szerint 2011 év közepén helyezik üzembe.

A 2008-as a megállapodással egyidejűleg a horvát áramkonszern, a Hrvatska Elektroprivreda (HEP) szándéknyilatkozatban rögzítette az FGSZ Zrt. és a Plinacro felé, hogy szállíttatóként igénybe kívánja venni a megépülő vezetéket. 2008 decemberében születtek meg a tervezési és kivitelezési szerződések. Az azóta megindult előkészületek utolsó lépcsője, bányakapitánysági engedélyezés után a terület lőszermentesítése és a régészeti leletmentés. A kivitelezés 2009 utolsó negyedévben indult meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.