BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön a kockázati tőke

Hamarosan indul a forráskihelyezés az Új Magyarország Kockázati Tőke program keretében - jelentette be MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.

A programot menedzselő közreműködő szervezet szerint 2010 első negyedévében az Európai Unió érintett 23 tagországa közül elsőként Magyarországon indulhat el a közösségi forrásból finanszírozott kisvállalkozói kockázati tőke program.

Az alapkezelői szerződéskötésekre 2009 év végén sor került. Így már ez év elején megkezdődhet  - közel 31,5milliárd forintos uniós támogatással - az összesen 46,6 milliárd forintnyi forrás kihelyezése az alapkezelőkön keresztül. 
 
Tavaly nyáron a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által meghirdetett pályázatra augusztus végéig 18 kockázati tőke-alapkezelő jelentkezett. A pályázóknak szigorú követelményeknek kellett megfelelniük, többek között egy többtagú szakmai grémium előtt is meg kellett védeniük pályázatuk tartalmát, üzleti tervük megalapozottságát, illetve számot kellett adniuk felkészültségükről.

A 8 nyertes alapkezelővel 2009. decemberében sikeresen megtörténtek a szerződéskötések. Jelenleg a tőkealapok PSZÁF általi engedélyeztetése zajlik, amelyet követően 2010 első negyedévében az MV Zrt. által kezelt alap forrásainak közvetítését megkezdhetik.
 
Szakmai körökben optimista várakozások övezik a programot, amely a speciális kockázatok miatt a bankszektor által nem finanszírozott, elsősorban korai életciklusban lévő, innovatív tevékenységet végző vállalkozások tőkefinanszírozásához biztosít fejlesztési forrásokat.
 

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.