BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepő – A legjobb cégvezetők listája

Meglepő eredményt hozott a Harvard Business magazin által összeállított menedzserranglista. A teljes hivatali idejük teljesítménye alapján élre került vezérigazgatók vagy igazgatótanácsi elnökök között számos olyan név található, amely az eddigi toplistákon nem szerepelt.

És ugyanez fordítva is igaz: az eddigi rangsorok sztárjai közül sokan nemhogy a legjobb ötvenbe, de az első kétszázba sem jutottak be azzal, hogy a tartós értékteremtést tették meg a teljesítmény mérésének fő szempontjául. Míg a rövid távú javadalmazás alapján összeállított korábbi listákhoz képest volt tapasztalható a legnagyobb eltérés a szereplők között, a Forbes ötéves fizetések szerint készített toplistájával már sokkal nagyobb átfedéseket mutat a Harvard Business rangsora.

A lista összeállítói azt vizsgálták meg, hogy a legnagyobb tőzsdei vállalatok 1995 és 2007 között hivatalba lépett vezetői milyen eredményt értek el teljes hivatali idejük alatt. Ezt konkrétan azon mérték le, hogy az illető vállalat részvényeire mekkora összhozam jutott az ágazati, illetve a székhelyül szolgáló ország általános piaci hatásainak kiszűrése után.

A trendek hatásának kiszűrésére azért volt szükség, hogy láthatóvá lehessen tenni a kifejezetten a cégvezető személyéhez köthető eredményeket. A hozam mellett a piaci érték azon növekedését is figyelembe vették, amelyet a vállalat az illető vezető hivatali ideje alatt könyvelhetett el. A rangsorhoz felhasznált legutolsó adatok 2009. szeptember 30-ról származnak.

A felmérésből a vezetők sikereinek hátteréről is sok minden kiderült. Így például földrajzi értelemben nem lehet domináns országról beszélni. Jóllehet a lista legelején sok az amerikai cég, a teljes névsorban igen vegyes a kép, többek között azért, mert a nagy feltörekvő gazdaságokból is sokan képviseltetik magukat. Szintén igen heterogén a lista ágazatok szerinti összetétele. Jóllehet számos cégvezető származik olyan nagy növekedési potenciállal rendelkező területekről, mint az informatika, a lényegesen kevésbé dinamikus kiskereskedelem vagy autóalkatrész-gyártás terén is többen tudtak rendkívüli teljesítményt nyújtani-

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.