BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem csak a Google ügye – Összehangolt kémtámadás Kínából

A Washington Postnak nyilatkozó informatikai biztonsági szakemberek szerint az elmúl időszakban a Google és más nyugati cégek ellen indított hacker támadások egy fejlett, összehangolt kémkedési akció részei.

Kongresszusi és iparági források szerint legalább 34 vállalatot ért Kínából induló hacker támadás a közelmúltban, köztük volt a Google, a Yahoo, a Symantec, az Adobe, a Northrop Grumman és Dow Chemical. A Google válaszul titkosította a teljes Gmail rendszert, megszüntette a kínai keresési találatok cenzúrázását és kilátásba helyezte, hogy kivonul az ázsiai országból.

A VeriSign iDefense Labs szakértője a Washington Postnak elmondta: a klasszikus hacker támadás során egy program gyengeségét kihasználva törnek be egy rendszerbe. A mostani, kínai támadás azonban számtalan programhiba segítségével egyszerre több hálózatot is megtámadott. Eli Jellenc úgy látja, a korábbinál jóval fejlettebb, összehangolt hacker akcióról van szó.

Ezzel egyetért a Center for Strategic and International Studies vezetője is, aki szerint összehangolt kémkedési akció indult, amelynek célja a rendszer fennmaradásához szükséges high-tech információk és politikailag érzékeny adatok megszerzése.

A Google és Kína közötti feszültség mostanra a diplomáciai szintet is elérte, a Fehér Ház már közölte, hogy aggasztja a helyzet és vizsgálatot indít az ügyben. A kínai hivatalos médiában ma megjelent közlés szerint Peking nem engedélyezi a hacker tevékenységet. A külügyminisztérium szóvivője közölte: országukban az internet szabad, de a külföldi cégeknek be kell tartaniuk a világhálóra vonatkozó jogszabályokat. A kínai néplap elkényeztetett gyereknek nevezte a Google-t és azt jósolta, hogy a kereső óriás nem tartja be az ország elhagyására vonatkozó ígéretét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.