BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

40 év alatt 10 percet gyorsult a vasút Szeged és Budapest között

Két óra huszonkét perc alatt lehet eljutni vonattal Szegedről Budapestre; a 191 kilométeres távolságot 1968 óta szinte azonos idő alatt teszi meg a vasút, negyven év alatt csupán tíz perccel lett kevesebb a menetidő - írja kedden a Délmagyarország.

A napilap felidézte: egy 1938-as sebességpróba alapján még a gőzmozdony is képes volt 140 perc alatt elhúzni a gyorsvonatot a fővárostól Szegedig. Azóta csak villamosítás történt a vonalon, de hiába a villamos mozdony, és az óránkénti 130 kilométeres megengedett sebesség, a vonatok Szeged és Cegléd között csak 100-zal mehetnek, szinte, mint a 30-as években.

A Délmagyarország összeállítása szerint gyorsabban vonatozhatnak az utasok a Budapest-Hegyeshalom vonalon - szinte ugyanolyan távon -, ahol fél órával kevesebb, azaz 1 óra 53 perc az útidő a modern Railjet vonatokkal. Európai kitekintésében a napilap megemlíti a Bukarest-Brassó közötti 166 kilométeres utat, melyen 40 év alatt 51 perccel lett rövidebb a menetidő, illetve azt a 200 kilométeres szakaszt melyen a franciáknak csak 54 percet kell utazással tölteni Párizs és Le Mans között.

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.