BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyomozás indul az iPhone és a Blackberry kapcsán

A Kodak kérésére vizsgálatot indít az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) az iPhone-on és a Blackberry-n használt technológia jogi vonatkozásairól.

A vizsgálatot a Kodak kezdeményezte, a fényképezőgép-gyártó ugyanis azt állítja: mind az iPhone, mind a Blackberry gyártója jogtalanul használja fel az általa fejlesztett technológiát az előnézeti képek esetében – tudósít a BBC.

A Kodak ennek kapcsán januárban adott be panaszt az illetékes amerikai szervezetnél, az ITC pedig ma bejelentette: vizsgálatot indít a két gyártó, az Apple és a RIM ellen. A Kodak panaszában azt állította, hogy évek óta eredménytelenül tárgyal az okos telefon gyártókkal a licenszről. Sem az Apple, sem a RIM nem kommentálta a mai bejelentést. A Kodak ezzel párhuzamosan mind a két vállalat ellen pert indított.

A technológia használatának jogossága korábban már a Samsunggal szemben is felmerült. 2009 decemberében az ITC kimondta, hogy a Samsung jogtalanul használja a Kodak szoftverét.

Az Apple-nek egyébként több, szellemi tulajdonra vonatkozó eljárással kell szembenéznie. Legutóbb az iPad bemutatásakor közölte a Fujitsu, hogy ezt a nevet már 2002-ben levédette és lépéseket fontolgat az ügyben.

A Nokia tavaly decemberben adott be panaszt az ITC-nél és az illetékes bíróságnál a cég ellen, amiben azt állította, hogy az Apple minden egyes telefonjával és zenelejátszójával megsérti a finn óriás valamelyik jogvédett technológiáját. Az Apple válaszul szintén jogsértés miatt panaszolta be a Nokiát és pert is indított ellene.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.