BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Daimler-botrány: megszólaltak a magyar felek

Ahogy korábban lapunk is megírta a Mercedes gyártója legalább 22 kormány illetékeseinek juttatott kenőpénzeket 1998 és 2008 között azért, hogy az adott országok Daimler gépkocsikat vásároljanak több százmillió dollár értékben. Az már korábban is sejthető volt, hogy az ügynek magyar szálai is vannak, mostanra azonban kiderült, hogy több mint 300 ezer euró összeget is kifizethettek kenőpénzként magyar kormánytisztviselőknek 2005-ben a Volánbusz egy buszvásárlási ügylete kapcsán - értesült a távirati iroda.

A Daimler egyelőre nem kommentálta az amerikai igazságügyi minisztérium Washingtonban nyilvánosságra hozott keresetét, amely szerint a németországi autógyár termékeinek eladása érdekében külföldi kormánytisztviselőket fizetett le. A reggeli berlini híradások ugyanakkor megerősítették azt az értesülést, amely szerint a megvesztegetett országok listáján Magyarország is szerepel. A Deutschlandfunk és több más rádió-, illetve televíziós állomás ugyanakkor arról számolt be, hogy a megvesztegetés által érintett, legkevesebb 22 ország közül Oroszország, Kína, Egyiptom, továbbá Görögország és Törökország szerepel a szóban forgó korrupciós lista élén.

A vádakkal kapcsolatban megkerestük a két érintett társaságot is. 

A Volánbusz Zrt. közölte, hogy a szóban forgó autóbuszokat az EvoBus 2005. május 17-én kínálat fel eladásra egy újsághirdetésben 30 százalékos előleg befizetése ellenében. A Volánbusznál még aznap döntés született a közbeszerzési eljárás megindításáról. A rövid határidő miatt, a Köbeszerzési törvény rendelkezése alapján hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást indított. Az eredményhirdetésre 6 nappal később került sort, a járműveket július-november között szállította le az EvoBus.

Sztipichné Kozári Edina a Mercedes-Benz Hungaria Kft. kommnikációs vezetője  kérdésünkre annyit közölt, hogy az április 1-én Washingtonban megtartandó meghallgatás eredményének tükrében tud majd kommentárt fűzni az ügyhöz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.