BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar szál a Daimler korrupciós botrányában

A Daimlert és három leányvállalatát kiterjedt korrupciós ügyekkel vádolja az amerikai igazságügyi minisztérium.

A tárca azt állítja, hogy a Mercedes gyártója legalább 22 kormány illetékeseinek juttatott kenőpénzeket 1998 és 2008 között azért, hogy az adott országok Daimler gépkocsikat vásároljanak több százmillió dollár értékben – jelenti a BBC.

A Reuters egy az ügyhöz közel álló forrástól úgy tudja, hogy a Daimler 185 millió dolláros bírság megfizetésére készül az ügyben. Több mint 300 ezer euró összeget is kifizethettek kenőpénzként magyar kormánytisztviselőknek 2005-ben a Volánbusz egy buszvásárlási ügylete kapcsán - szerepel  a keresetben.

Az amerikai igazságügy-minisztérium információi szerint 2006 októberében - mialatt az amerikai tőzsdefelügyelet és az igazságügyi szervek vizsgálták a Daimler ügyleteit - az EvoBus Austria akkori vezérigazgatója megpróbálta eltitkolni az USCON-kifizetés valódi természetét. A cég vezetője hamis tanácsadói szerződést kreált, amelyet 2005 áprilisára dátumozott vissza, egy azt megelőző időpontra, hogy az EvoBus Austria leszállította a buszokat az EvoBus Hungáriának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.