BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még jobban erősít a Google és a Microsoft - Hatalmas IT csörte

Több százmillió dolláros hálózatfejlesztő teszt projektet hajt végre a Google Inc az Egyesült Államokban, amelynek sikeres kimenetelével, saját szélessávú hálózat kiépítésébe kezdhet az IT cég. Emellett Web-hálózatának fejlesztését jelentette be a Microsoft, amellyel a Googletől igyekszik elszippantani ügyfeleit.

Elemzők szerint mind két cég vállalkozása költségigényes és kockázatos, de a társaságok papírjai drágultak a múlt héten. Előzetes becslést nem adott a Google a beruházásának méretéről, annyit közöltek a társaságnál, hogy a költségek több százmillió dollárra rúghatnak, attól függően, hogy a tesztprogramban résztvevő közösségek milyen földrajzi terepen helyezkednek el és milyenek ott a demográfiai viszonyok.

A Google célja, hogy az eddigi internetes hálózatokhoz képest növelje az adatátvitel sebességét, akár több százszorosára is emelhetik a szélessávú optikai üvegszálakon az információ áthaladási sebességét, de a kifejlesztett technika az eddig ismert leggyorsabb Verizon hálózatához képest is legalább 20 szoros – másodpercenkénti 1 gigabájtos letöltési sebességet – eredményezhet.

Elemzői számítások szerint nagyszabású projektbe kezdett a Google, amely meglehetősen költségigényes, a Broadpoint AmTech Inc számítása szerint háztartásonként 3000 és 8000 dollár között lehet a beszerelés költsége, vagyis a program végösszege legalább 60 millió dollárba fog kerülni, de akár 1,6 milliárdot is elérheti a számla.

A Google részvények pénteken 37 centet drágultak 526,80 dollárra, idén eddig értékük 15 százalékát veszítették el. Egyelőre nincs terv a projekt országos szintre emelésére, a Google, most pályáztatással választja ki a tesztben résztvevő közösségeket.

Eközben a nagy versenytárs a Microsoft is Web-alapú operációs rendszerének fejlesztésébe kezdett. A tervek szerint az üzleti szoftvereket fejlesztő részlege 1 milliárd dolláros bevételre számít a következő években az új fejlesztésű, web alapra helyezett operációs rendszerétől, amellyel a konkurens Google ügyfeleit igyekszik átcsalni.

A legfontosabb Microsoft Office programok operációját internetes tárolókba helyezhetik ki, ezzel könnyebb lehet a vállalati ügyfelek megszerzése – véli a részleg vezetője, Stephen Elop, aki szerint mindenképpen a web-es alapú programoké a jövő, ezért muszáj lesz a Microsoftnak is erőteljesebb politikát folytatni ezen a piacon. Az IT cég árfolyama 7 centet emelkedett pénteken 28,67 dollárra, idén eddig 5,9 százalékot süllyedt a jegyzés, míg tavaly 57 százalékot emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.