Mint arról beszámoltunk, brit fogyasztóvédők különleges akcióval hívták fel az európai parlamenti képviselők figyelmét a készülő élelmiszerjelölési tervezettel kapcsolatos hiányosságokra. A Which? magazin kiadója fánkokat küldött a képviselőknek és az Európai Bizottság elnökének, ezzel jelezve, hogy a várhatóan elfogadásra kerülő jogszabály eredményeképpen akár a lekváros fánk vagy a kolbász gyártói is azt állíthatják majd, hogy ezek a termékek egészségesek.
Az akció apropóját az adja, hogy az EU illetékes bizottsága kedden szavazott az élelmiszerek jelölésére vonatkozó jogszabálytervezetről. A szöveghez mintegy 900 módosító indítvány érkezett, amelyekről egyenként szavaztak a tagok – az európai fogyasztóvédelmi egyesületek több-kevesebb megelégedésére. A jogszabályt véglegesen az Európai Parlament fogadhatja el május végén vagy június elején, de várható, hogy addig számtalan, a Which? megmozdulásához hasonló lépésre szánják el magukat a civilszervezetek.
A bizottság elfogadta ugyan, hogy tíz tápanyag típust kötelező legyen feltüntetni a termékeken (köztük energia tartalom, zsírok mennyisége, telített zsírsavak, szénhidrátok, cukor, só, protein, rost, transz zsírsav), az viszont nem világos, hogy ezek hogyan jelennek meg a címkéken – derül ki a civilszervezeteket tömörítő irányadó európai szervezet munkaanyagából.
A britek tiltakozását részben az váltotta ki, hogy elutasították az úgy nevezett közlekedési lámpa koncepciót, amelyet a szigetországban alkalmaznak. Ennek alapján piros, sárga, illetve zöld színnel jelölik, hogy az adott termékben egészségtelen, közepes vagy egészséges mennyiség található-e a tápanyagokból.
Olvashatóan és a termék nevével egy mezőben tüntetik majd fel annak leírását, a hús- és haltermékeknél pedig minden esetben annak típusát, világosan jelezve, ha az egyik összetevőt lecserélték. A jövőben a hús- és tejtermékeknél, zöldségeknél, gyümölcsöknél jelzik majd a származási ország nevét. Fontos változás, hogy vélhetően elfogadják a 3 milliméteres minimális betűméret kötelezővé tételét. A cégek lobbija ellenére fenntartják, hogy a tápanyagok mennyiségét 100 gramm/milliliter terméken kell megadni, nem pedig adagonként. Ez azért fontos – mondta az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője. Dömölki Lívia szerint ha az adatokat adagonként határozzák meg, akkor a gyártók hajlamosak irreálisan kis adagokat meghatározni a „szebb” számok érdekében.
Nem fogadták el ugyanakkor az úgy nevezett tápanyag profilok alkalmazását, ami a brit fogyasztóvédők egyik fő problémája. A profilok lényege, hogy az adott termék vagy termékcsoport (például tejtermékek vagy joghurt, sajt, stb.) esetében meghatározzák a lényeges tápanyag jellemzőket, figyelembe véve az európai fogyasztók táplálkozási igényeit is. Az Európai Bizottság egyébként 2008-ban felkérte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatalt arra, hogy nyújtson szakmai támogatást ezek kidolgozásához.
A szavazást nem megfelelően interpretálják a civilszervezetek – kommentálta Which? akcióját a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) Élelmiszerlánc-elemzési Főosztályának vezetője. Gyaraky Zoltán úgy látja, hogy a rendelettel, – ami egyébként szerinte Luca székeként próbál jó ideje megszületni – összességében jól járnak az európai fogyasztók.
A szakértő úgy látja, a lényeg, hogy a tápanyagtípusok feltüntetésének fontossága terén nincs vita a résztvevők között. Igaz ugyan, hogy a színkódokat nem biztos, hogy alkalmazzák majd az EU-ban, de ez főként a britek „vesszőparipája”. Gyaraky szerint kompromisszumos megoldás lehet, hogy Brüsszel a kötelező elemeken túl teret enged a nemzeti szabályozásnak is a címkék terén, így London is megtarthatja saját rendszerét, még ha azt nem is veszi át az EU.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.