BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nádtetőt is meg lehet pakolni napelemekkel

A napelemmel fűthető-hűthető családi ház jól megtérülő, pénzt fialó befektetés, mert ha több áramot termel, mint amennyit fogyaszt, és a fölösleget átadja a hálózatba, még fizetnek is érte.

A tapasztalatok szerint Németországban, de akár a szomszédban, például Szlovákiában is. Nálunk azonban – a másfajta támogatási rendszer miatt – még nem működik. Kitzinger Zsolt, a Klnsys Kft. kereskedelmi vezetője reméli, nincs messze az az idő, amikor Magyarországon is a napelemes beruházást támogatott átvételi árral ösztönzi az állam, vagyis azokat, akik úgymond betermelnek a hálózatba.

Kitzinger Zsolt elmondta: a jobb módúak, de nem a felső tízezerhez tartozók választják ezt a megoldást, főként a megbízhatóság igénye és a környezettudatosság miatt. Az épületek között akad komoly méretű, és alig félszáz négyzetméteres házikó is. Az utóbbi gazdája voltaképpen rákényszerült a napelemes beruházásra, mert telkéhez se közel, se távol nincs villamosvezeték-hálózat. Hasonló sziget üzemmódban működnek a Hortobágyi Nemzeti Park terepjáróval is nehezen megközelíthető nádtetős-napelemes pásztorszállásai. Ezt az uniós támogatású projektet négy éve fejezték be.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.