BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négy éve nem voltak ilyen optimisták a kkv-k!

A mikro-, kis- és középvállalkozások várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index újabb 10 pontos növekedést követően -4 ponton áll. A mutató emelkedésének fő okai leginkább a pozitív gazdaságpolitikai várakozásoknak, a közterhek várható csökkenésének, valamint a vevői kapcsolatok javulásának tudható be.

Az index legutóbbi, 2009. negyedik negyedévében mért -14 pontos értékéhez képest újabb 10 pontot emelkedett, így - 5 egymást követő negyedévben történt emelkedését követően - négy éves csúcson, -4 ponton áll. Az index utoljára pontosan négy éve, 2006. első negyedévében érte el ezt az értéket: az akkori országgyűlési választásokat megelőzően voltak utoljára ilyen pozitívak a vállalkozások.

Az index jelenlegi értékének jelentős javulásában három részindex játszott meghatározó szerepet, ezen belül is a legnagyobb javulás a kormányzati gazdaságpolitikára vonatkozó várakozásoknál következett be. „Az index értékének választásokhoz közeledve folyamatosan emelkedő értéke, valamint az, hogy ilyen mértékben javultak a kormányzati gazdaságpolitikára vonatkozón várakozások azt mutatják számunkra, hogy a vállalkozások nagy reményt fűznek az új kormányhoz. A kkv-k vállalkozásbarát kormányt és gazdaságpolitikát várnak” – elemezte az eredményeket Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Mind az elmúlt három hónap vállalkozásbarát kormányzati döntéseinek, mind pedig a kormány elkövetkezendő egy évben várható vállalkozásbarát politikájának megítélésben jelentős javulás következett be. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy a legutóbbi felmérés eredményei szerint a kkv-k 46 százaléka véli úgy, hogy a kormány kifejezetten vállalkozásbarát politikát fog folytatni, – szemben az előző negyedév 25 százalékos értékéhez képest - miközben 8 százalékra zsugorodott azok aránya, akik szerint a következő egy évben a kormányzati döntések nem lesznek kedvezőek a vállalkozások számára.

A megkérdezett vállalkozások 63 százaléka várja a vállalkozásokat sújtó közterhek csökkenését, de legalábbis stagnálását, és a megkérdezett vállalkozások csupán 27 százaléka prognosztizálja, hogy növekedni fognak a cégeket sújtó közterhek.

Harmadik tényezőként a vevői kapcsolatok várt változása hatott jelentősen a kkv bizalmi index emelkedésére, ezen belül is a vevői fizetések határidejének változását ítélik meg pozitívan a kkv-k. A megkérdezett kkv vezetők szerint az eddigi 34 napos vevői fizetési határidő egy éven belül 30 napra változhat, amelynek köszönhetően csökkenhet a vállalkozások által finanszírozandó időtáv, ezzel együtt pedig a forgóeszköz igény.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.