BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tarolt az olajáron a Shell

A Royal Dutch Shell olajóriás negyedévi profitja csaknem 50 százalékkal növekedett a magasabb olajáraknak köszönhetően.

Az angol-holland olajtársaság nyeresége az idei év első három hónapjában 4,9 milliárd dollár volt. 2009 utolsó negyedévében a nyereség 1,2 milliárd dollár volt. A tavalyi gyenge eredmények arra késztették a Shellt, hogy bejelentse: ez év végéig 2000 fővel készül csökkenteni a létszámot. 

Peter Voser, a Shell vezérigazgatója szerint az első negyedévi fordulatot főként saját lépéseik" idézték elő, nevezetesen, a termelés növelése és új olajkutak feltárása. Ám a nemzetközi piacokon történt olajáremelkedések is kivették a részüket. Ugyanakkor a nyereséget a BBC jelentése szerint elsősorban az olajár emelte. Az év első három hónapjában az olaj hordónkénti ára 76 dolláros átlagot ért el, míg az előző év azonos időszakában az olaj ára 41 dollár körül mozgott.

Voser ugyanakkor vegyes érzésekkel tekint a jövőbe, a növekvő kereslet ellenére a Shell vezére a gázár változásától, és a finomítói profitmarzsok csökkenésétől tart.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.