BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Facebook profilok pénzért - Virágzó fekete üzlet

Egy informatika biztonsággal foglalkozó cég mérései szerint februárban 1,5 millió Facebook profil hozzáférést próbáltak meg netes bűnözők különböző portálokon értékesíteni. A világ legnépszerűbb közösségi oldala igazi aranybánya a rosszindulatú felhasználók számára.

Az iDefense mérései szerint 1,5 millió account hozzáférést próbáltak bűnözők értékesíteni februárban, közöttük olyan profik is találhatóak, akik akár ezres csomagokban próbálnak accountokat eladni. Az informatikai cég egy kirllos felhasználónevet használó orgazdát azonosított, akik a tíznél kevesebb ismerőssel rendelkezők adatait 25 dollárért, a tíznél több ismerőst felmutatók adatait 45 dollárért próbálta meg eladni.

Rick Howard, a kutatást végző cég illetékese úgy látja, a helyzet azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban és Közép-Európában veszélyes szintet ért el a közösségi portálok hozzáféréseivel kapcsolatos bűnözés.

A Facebook viszont azt állítja, hogy a probléma korántsem olyan súlyos, mint ahogy azt az iDefense látja. A portál munkatársai a New York Times-nak elmondták, vizsgálatuk során ők is megpróbáltak profilokat vásárolni a fenti felhasználótól, de nem jártak sikerrel, vagyis a hacker vélhetően nem rendelkezik annyi adattal, mint amit állít.

A világ legnépszerűbb közösségi portálja ideális célpont a hackerek számára, akik jellemzően valamilyen adathalász módszerrel szerzik meg a felhasználók belépési paramétereit. Ezután szabadon küldhetnek spameket az illető ismerőseinek, és további személyes adatokat gyűjthetnek le az adatlapokról, amelyek azután a személyiséglopást is lehetővé teszik. A Facebookot azért választják szívesen a hackerek, mert az oldalban jobban bíznak a tagok, mint más portálokban, így nagyobb az esély arra, hogy bedőlnek egy-egy trükknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.