BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Halálos hamis gyógyszerek Magyarországon!

A gyógyszerhamisítás törvényi szankcionálását javasolja az új kormánynak a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) – mondta el a Világgazdaságnak Székely Krisztina, a testület gyógyszerhamisítás elleni csoportjának vezetője. Annak kapcsán kérdeztük, hogy a HENT tegnap hozta nyilvánosságra a hamis gyógyszerek hazai forgalmazásáról készített tanulmányát.

Ebből kiderült, a felnőttek hét százaléka hajlik az olcsó gyógyszerek feketén való beszerzésére, egy százalékuk pedig már vásárolt is az utcán, a piacokon vagy az interneten. Jelenleg csak szabálysértésnek minősítik a hamis gyógyszer árusítását, s az ÁNTSZ maximum ötvenezer forinttal bírságolhat, vagy az egyéb hamis árukra vonatkozó szabályokat alkalmazhatják a hatóságok.
Egyetért a szigorítással Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke is, aki kérdésünkre elmondta: a hazai feketepiac 12-15 százalékkal kurtítja meg a nemzetgazdaságot, ennek harmada a hamis termékek forgalmazásának következménye. Szerinte a gyógyszerhamisítás évekkel vetheti vissza az új készítmények kifejlesztését, hiszen egy-egy új molekula előállítása tíz évnél is több időt és 1000 milliárd dollár körüli összeget igényel. Az innovatív cégek árbevételük 10-15 százalékát költik k+f-re.
Az Európai Bizottság szerint az elmúlt öt évben csaknem nyolcszorosára nőtt az unió határain belül lefoglalt hamis medicinák száma. Nálunk a rendvédelmi szervek három százalékra teszik a gyógyszerforgalomban ezek arányát. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, mert a hamisítók a készítmények 90 százalékát a világhálón adják el.
Ez ellen lépett föl az Országos Gyógyszerészeti Intézet azzal, hogy a hazánkban forgalmazott orvosságok közérthető adatbázisát föltette a honlapjára, amelyhez bárki ingyenesen hozzáférhet – mondta Szepezdi Zsuzsanna főigazgató. Elmondta azt is, nálunk a vény nélküli készítményeket sem szabad az interneten árulni, egy kivétellel: ha azt a páciens engedéllyel rendelkező gyógyszertárból rendeli meg. Ettől függetlenül büntetlenül zajlik a világhálós adok-veszek, de a legtöbb hamis orvosságot a vám- és piacellenőrzések során találják meg a hatóságok.
Lehet itt fájdalom- és lázcsillapítókat, testépítő szereket, potencianövelőket kapni. Az utcán árult hamis gyógyszerek nagy része főként Kínából, Indiából, az arab országokból kerül hozzánk, de itthon is lefüleltek már egy-két kisebb tablettázóüzemet.
Az emberek nem mérik fel, mekkora veszélynek teszik ki magukat. Erre hívja föl a figyelmüket a HENT most induló, sokkoló kampánya. El kell fogadtatni a lakossággal, hogy csak ismert, ellenőrzött orvosságot és csak patikában vásároljanak. Segítheti a feketézők elleni küzdelmet az is, ha életbe lép az az EU-előírás, hogy minden gyógyszerdobozra egyedi azonosító számot kell nyomtatni – tette hozzá Székely Krisztina.

Határok nélkül

A gyógyszeripart és persze az emberek egészségét védő amerikai bíróság most hat és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte azt a kínai származású férfit, aki az Egyesült Államokban és európai országokban értékesített hamis gyógyszereket. A bíróság további 1,29 millió dolláros pénzbüntetés mellett elutasította a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét is.

Őt teszik felelőssé a nagy-britanniai hivatalos egészségügyi ellátórendszerbe 2007-ben bekerült három hamis gyógyszer felbukkanásáért is, amelyeket eredetileg az innovációban élenjáró Eli Lilly, az AstraZeneca és a Sanofi-Aventis gyártott.

Nógrádi Tóth Erzsébet Határok nélkül A gyógyszeripart és persze az emberek egészségét védő amerikai bíróság most hat és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte azt a kínai származású férfit, aki az Egyesült Államokban és európai országokban értékesített hamis gyógyszereket. A bíróság további 1,29 millió dolláros pénzbüntetés mellett elutasította a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét is.

Őt teszik felelőssé a nagy-britanniai hivatalos egészségügyi ellátórendszerbe 2007-ben bekerült három hamis gyógyszer felbukkanásáért is, amelyeket eredetileg az innovációban élenjáró Eli Lilly, az AstraZeneca és a Sanofi-Aventis gyártott. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.