BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MTelekom: gyenge évkezdet

A legtöbb elemzői várakozásnál nagyobb mértékben esett a Magyar Telekom Nyrt. első negyedéves árbevétele, üzemi eredménye és nettó nyeresége. A bevételcsökkenés oka elsősorban az, hogy a csoport szempontjából jelentős mindhárom országban – Magyarországon, Montenegróban és Macedóniában – visszaestek a vezetékes hangalapú és adatbevételek, valamint itthon apadtak a mobilhangalapú, valamint a rendszerintegrációs és információtechnológiai szolgáltatásokból befolyó összegek. Régiós összehasonlításban azonban nem értékelhető rossznak ez a produktum.

A piaci várakozásoknál valóban gyengébben sikerült a Magyar Telekom idei első negyedéve, de azt figyelembe kell venni, hogy a telekommunikációs ágazatban csak késleltetve érkezett meg a nemzetközi válság hatása – magyarázta lapunknak Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője, aki öszszességében nem is számolt jobb gyorsjelentéssel. A tavalyi első két negyedév elég erősnek bizonyult a társaság számára, és ez masszív bázist jelentett 2010 első három hónapja szempontjából, s nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a 2009-hez képest bekövetkezett forinterősödés mind az árbevételt, mind az üzemi eredményt megcsonkította. A cash flow esetében már más a helyzet, ott ugyanis működik az egyes pénzmozgásokban bekövetkező árfolyam-alakulások kiegyenlítő hatása.

Gyurcsik Attila szerint aggasztó a fix hangalapú szolgáltatásokhoz, vagyis a hagyományos vezetékes telefonokhoz kapcsolódó bevételek jelentős visszaesése. Az állami megrendelésektől nagymértékben függő IT-beruházások év eleji mérséklődése viszont nagy valószínűséggel a parlamenti választások miatt következett be. Ugyanakkor kedvező kilátásokkal kecsegtet a szatellittelevíziózás, s azt is pozitívumként kell értékelni, hogy a menedzsment megerősítette korábbi piaci kilátásait. A Concorde elemzője az év végére 270 forint körüli euróárfolyammal számol, és úgy véli, a Magyar Telekom egész esztendőre vonatkozó kilátásait illetően az a nagy kérdés, bekövetkezik-e egy enyhébb gazdasági fellendülés az év második felében.

A Magyar Telekom szerdán közzétett konszolidált, nem auditált, a nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint az idei első negyedévben az EBITDA 10,7 százalékkal, 57,7 milliárd forintra mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest.

A nettó adósságállomány a 2009. március végi 217,8 milliárd forintról 2010. március végére 265,3 milliárdra növekedését a cég azzal magyarázza, hogy a két időpont között a forint erősödött, és ez negatív hatással volt a nemzetközi leányvállalatoknál tartott készpénzállomány forintértékére. Az üzleti tevékenységből származó nettó cash flow 50,5 milliárd forintról 39,8 milliárdra esett. Az EBITDA csökkenése mellett romlott a működő tőke is, elsősorban a szállítói számlák kiegyenlítési időpontja közötti évközi eltérés következtében.

A gyorsjelentéshez kapcsolódó közlemény idézi Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatót, aki szerint az üzleti teljesítményre a gazdasági visszaesés és az erős verseny 2010 első negyedévében is negatív hatással volt. A társaság arra törekszik, hogy tovább erősítse piaci pozícióját, működési és költséghatékonyságát.

Thilo Kusch pénzügyi vezérigazgató-helyettes szerint a Magyar Telekom a tradicionális területeken megtartotta piaci részesedését, a televíziózás és az informatika terén pedig még javítani is tudott a pozícióján.

A cég a szabad cash flow-ra nagy figyelmet fordít, az év első negyedében visszafogták a beruházásokat, ennek következtében a tavalyi szinthez képest öt százalékkal visszaléptek – értékelte 2010 első három hónapját nyilatkozatában Kusch. A vezérigazgató-helyettes arra számít, hogy a harmadik-negyedik negyedévben már megkezdődhet a kilábalás. A Magyar Telekom tartja magát a korábban bejelentett idei tervszámaihoz, amelyek szerint 2010-re a bevételek és az EBITDA területén is 5-7 százalékos csökkenést várnak.


Külföldi leányok

A Magyar Telekom két külföldi leányvállalatánál is visszaestek a főbb mutatók, ez esetükben is elsősorban a nemzetközi válság késleltetett hatásának, s ezzel a bázisidőszak magasabb szintjének tudhatók be. Macedóniában a bevételek 11,8 százalékkal, 18,4 milliárd forintra csökkentek az első negyedévben. Árfolyamhatás nélkül számolva a bevételek csak 4,4 százalékkal mérséklődtek. Montenegróban a bevételek 9,4 százalékkal, 7,4 milliárd forintra csökkentek, míg árfolyamhatás nélkül számolva csak 1,7 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.