BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz, de inspiráló változások

A magyarországi legjobb munkahely cím elnyerése mellett a Mol csoporthoz tartozó, siófoki székhelyű FGSZ Földgázszállító Zrt. a regionális megmérettetésben is helytállt. A Hewitt Associates Kelet-közép-európai Legjobb Munkahely Felmérésében hat vállalat került a régió legjobbjai közé. Az FGSZ-nél ez azért külön öröm, mert az üzleti és a működési folyamataik átalakítása miatt korántsem könnyű év számukra a 2010-es. Hogy miként készül a társaság a változásokra, illetve a 2010-es Legjobb Munkahely Felmérésre, erről beszélgettünk Zsuga Jánossal, az FGSZ elnök-vezérigazgatójával.

Az FGSZ az idén is megméretteti magát a Legjobb Munkahely Felmérésen


- Jelenleg milyen piaci hatások befolyásolják leginkább a cég életét?

- Az Európai Unió által megfogalmazott ITO (Independent Transmission Operator) modellre történő átállás most a legnagyobb kihívásunk. Erre azért van szükség, mert Magyarországon jelenleg kizárólag a cégünknek, az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nek (FGSZ) van földgázszállítási és rendszer-irányítási engedélye. A modell lényege, hogy ha a földgázszállítási tevékenységet végző vállalat egy vertikálisan integrált cégcsoport része – a mi esetünkben ez a Mol –, a törvények által meghatározott kötelezettségei szerint minden piaci résztvevő számára biztosítja a hálózathoz való diszkriminációmentes és tisztességes hozzáférést. Az ITO modell keretében működő társaságoknak az anya- és leányvállalatoktól függetlenül kell tevékenykedniük. Ennek értelmében az FGSZ a jövőben önállóan dönt a rendszer-üzemeltetés, az infrastruktúra és a karbantartás területén szükségesnek látott fejlesztésekről, s az ehhez szükséges pénzeszközöket is önállóan teremti elő. A szigorú szétválasztási szabályok a menedzsmentekre és a humánerőforrás-gazdálkodásra is vonatkoznak. Az FGSZ 2010. július elsejére minden szükséges intézkedést megtett ahhoz, hogy az új modell keretei között is felkészülten folytassa rendszer-irányítási és gázszállítási tevékenységét.


- Mindehhez milyen szervezeti változások történtek, illetve történnek az FGSZ-nél?

- Az ITO modellnek megfelelő szervezeti struktúra már 2010. január elsejétől felállt. Olyan saját belső szervezeti egységeket kellett létrehoznunk, mint például a jogi vagy az IT-terület, a bérszámfejtés, a TÁSZ. Ezek működtetésében korábban nem volt gyakorlatunk, most igyekszünk jól és zökkenőmentesen végezni ezen feladatokat is.


- Ezek a változások létszám-, illetve folyamatgazdálkodásban mit jelentenek?

- A korábbi 611-ről nyolcszázra bővült a kollégák száma. Az új folyamatok optimalizálása, a folyamatszabályozás elkészítése rendkívüli feladatot ró a kollégákra. Azonban a szoros menetrendnek megfelelően szeptember elejére várhatóan valamennyi folyamatleírás elkészül, s ez az FGSZ munkatársait dicséri.


- A menedzsmentnek mi jelenti most a legnagyobb kihívást?

- Úgy vélem, az átalakulás menedzselése és a munkakultúra pozitív formálása a leginkább erőpróbáló, emellett a műszaki színvonal fenntartása. Különlegesen nehéz feladat ez egy gazdaságilag nehéz időszakban, amikor a szabályozási környezet is folyamatosan változik. Nos, mindezeket igazi kihívásként éli meg a menedzsment.


- Önnek személy szerint mi jelenti most a legnagyobb kihívást?

- Természetesen ugyanaz, ami a menedzsment többi tagjának. Plusz az is, hogyan lehet minél eredményesebben fenntartani a kollégáimban az elkötelezettséget, s közben embernek maradni.


- A változások – a tervek szerint – hogyan befolyásolják az üzleti terveket, az idei eredményeket?

- Meg kell mondanom, valószínűsíthető, hogy az új szabályozási helyzet és a továbbra is gyenge gazdasági környezet hatására gyengébb eredményt érünk el az idén, mint a 2009-es évben. Erről azonban még korai beszélni.


- A munkatársak hogyan élik meg a változásokat?

- Sokakra rótt és ró többletmunkát az átalakulás, de a munkatársak nagyon jól alkalmazkodtak a helyzethez. Büszke vagyok arra, hogy a legtöbben milyen elkötelezetten, nemcsak szó nélkül, hanem lelkesen vállalták az átalakulás idején a többletmunkát.


- Ne csak a munkáról, a sikerekről is beszéljünk. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. nyerte el tavaly a legjobb munkahely címet a Világgazdaság–Hewitt Legjobb Munkahely Felmérés versenyében, a 250–1000 fős vállalatok kategóriájában. Sőt, az FGSZ az energetikai szektorban szintén első helyet szerzett, ezzel kiérdemelte az iparági győztes elismerést is. Alig több mint egy hónapja pedig a Hewitt Associates Közép-kelet-európai Legjobb Munkahely Felmérésében is a legjobbak között szerepelt a társaságuk. Hogyan reagált, amikor megtudta, hogy az FGSZ nemcsak Magyarország, hanem a régió legjobb munkahelye is lett?

- Külföldi úton voltam, amikor a Hewitt tanácsadó vállalattal kapcsolatot tartó kollégák egy „hivatalos” SMS-ben közölték a nagyszerű hírt. Ez akkor még titkos információ volt, csak az érintett vállalatok kompetens vezetőit és topmenedzsereit értesítették, s napokkal később hozták nyilvánosságra az eredményeket. Nehéz volt megállni, hogy semmit se mondjak azoknak a munkatársaknak, akikkel együtt vettem részt ezen a szakmai utazáson. Csak annyit tudtak, hogy jó hírt kaptam a céggel kapcsolatban. Nem volt kérdés, hogy június 10-ig, amíg hivatalosan is bejelentik az eredményt, nem szólunk senkinek. A magyarországi eredmény kihirdetéséhez hasonlóan az adott napon tudattuk a kollégákkal, s ez bizony a regionális eredmények kihirdetésekor sem volt másképp.


- Milyen módon zajlott a munkatársak felé a belső kommunikáció?

- Az FGSZ siófoki központjából, illetve az ország különböző területein lévő hat üzemből (Gellénháza, Hajdúszoboszló, Kápolnásnyék, Kecskemét, Miskolc, Vecsés) meghívtuk a vezetőket egy olyan igazgatói tájékoztatásra, amelynek nem jelöltük meg a témáját. Jelen volt a Hewitt tanácsadó vállalat egyik vezetője is, s ezen az eseményen adták át a Kelet-Közép-Európa Legjobb Munkahelye díjat. Ezzel egy időben kiadtunk egy vállalati belső közleményt is, amelyben tájékoztattuk a kollégákat, s köszönetet mondtunk nekik, hiszen az ő véleményük alapján kerültünk a legjobbak közé. Mindez nagyszerű lehetőség volt, hogy a sok munka és változás közben megálljunk egy kicsit és ünnepeljünk.


- Az FGSZ-t mint vállalatot és önt mint topvezetőt mire „kötelezi” a legjobb munkahely cím?

- Az FGSZ-t arra kötelezi, hogy feltétlenül megtartsa a kollégák elkötelezettségét. Ezt természetesen csak akkor lehet megvalósítani, ha a legjobb munkahelynek járó elismerés mellett figyelembe vesszük a felmérésben kimutatott kritikusabb hangvételű véleményeket is, és a dolgozók igényeinek megfelelően igyekszünk pótolni a hiányosságokat. Ilyen például a belső kommunikáció javítására vonatkozó elvárás. Ettől függetlenül ez az elismerés egy vezető számára a legjobb visszajelzés, hogy jó úton jár. Egyben kötelesség is: erről az útról nem szabad letérni. Nekem sem.


- Hogyan tovább? A Világgazdaság–Hewitt Legjobb Munkahely Felmérés az idén is feltérképezi a hazai vállalatoknál dolgozók elkötelezettségét, elégedettségét. Készül-e az FGSZ az őszi megmérettetésre?

- Természetesen készülünk, hiszen az igazi siker az lenne, ha 2010-ben hasonlóan szép eredményt érnénk el ezen a megmérettetésen. Tudom, hogy ezt az eredményt megtartani nehezebb lesz, mint elérni. Többet kell ugyanis hozzátenni minden tekintetben, például a belső kommunikáció terén is. Bízom benne, hogy a régi kollégák elkötelezettségét tovább tudjuk növelni a nyílt és őszinte párbeszéddel, amelyet a szervezeti változásokról folytatunk. S ugyanilyen fontosnak tartom az új munkatársak integrálását, orientációját, hogy a feléjük áramló kommunikáció közérthető és inspiráló legyen.

Névjegy

Zsuga János (40)

A Miskolci Egyetemen végzett mint okleveles gázmérnök, majd itt szerzett doktori címet is. 1994-től 1999-ig a Mol Rt. kőolaj- és földgázszállítási üzletágának technológus mérnöke volt, a következő egy évben a Mol földgáz-kereskedelmi üzletágának kereskedelmi diszpécserszolgálatát irányította. 2001-től 2003-ig a Mol földgázszállításáért, rendszerirányításáért, gázforgalmazásáért felelt. 2004-ben nevezték ki az FGSZ vezérigazgatójává. Hobbija a karate és a történelem.

A Miskolci Egyetemen végzett mint okleveles gázmérnök, majd itt szerzett doktori címet is. 1994-től 1999-ig a Mol Rt. kőolaj- és földgázszállítási üzletágának technológus mérnöke volt, a következő egy évben a Mol földgáz-kereskedelmi üzletágának kereskedelmi diszpécserszolgálatát irányította. 2001-től 2003-ig a Mol földgázszállításáért, rendszerirányításáért, gázforgalmazásáért felelt. 2004-ben nevezték ki az FGSZ vezérigazgatójává. Hobbija a karate és a történelem.-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.