BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekord bizalom - "Odavannak" a kkv-k a kormány terveitől

A június elején bejelentett kormányzati akciótervet követően tovább erősödött a mikro-, kis- és középvállalkozások elkövetkezendő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index értéke: 10 pontos emelkedést követően jelenleg 6 ponton áll. Az index értékének emelkedését leginkább a vállalkozásbarát gazdaságpolitikára és a közterhek csökkenésére irányuló pozitív várakozások eredményezték.

A hazai, 2 milliárd éves árbevétel alatti vállalkozások várakozásait 2004 óta jelző mutató története során második alkalommal áttörte a nulla szintet, és jelenleg 6 ponton áll. „A vállalkozások továbbra is optimisták a kormányzat vállalkozásbarát gazdaságpolitikáját illetően, ugyanis hatéves rekord szintre emelkedett a kkv bizalmi index. Az index értékét legnagyobb mértékben a kormányzati gazdaságpolitikára, illetve a közterhekre vonatkozó pozitív várakozások emelték” – mondta el Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

 „A június 8-án bejelentett kormányzati intézkedéscsomag, ezen belül is annak a kisvállalkozásokat leginkább érintő része – a társasági adókulcs csökkentése, a kkv-kat terhelő úgynevezett kis adók egy részének eltörlése, a beruházások során szükséges engedélyezési eljárások egyszerűsítése, valamint az uniós kkv pályázati lehetőségek javítása – egyértelműen pozitív fogadtatásra talált a kkv-k körében” – magyarázta az eredményeket Németh László.

A kutatás során megkérdezett 700 cégvezető 63 százaléka véli úgy, hogy a kormányzat az elkövetkezendő egy évben vállalkozásbarát gazdaságpolitikát fog folytatni, szemben az előző negyedéves eredményekkel, ahol a válaszadók kevesebb, mint fele gondolta ugyanezt. Ezzel összecseng az is, hogy a cégvezetők közel fele (48 százalék) várja a vállalkozását érintő közterhek csökkenését, míg negyedük stagnálásra számít, és csupán 16 százalékuk számít azok növekedésére.

Az index rekord szintjéhez a gazdaságpolitikára és a közterhek változására vonatkozó részindexek nagy, 16,5 pontos illetve 28 pontos ugrása járult hozzá leginkább, de a pozitív várakozásokat jól tükrözi, hogy ezeken kívül is szinte minden részindex, így a kkv-k szempontjából döntő jelentőségű vevői kapcsolatok változását jelző részindex is, pozitív irányba mozdult el.

A megkérdezett cégvezetők pozitívan ítélik meg vállalkozásuk várt pénzügyeit is, hiszen a vállalkozások 77 százalék-a növekvő árbevételt prognosztizál. Az elkövetkezendő egy évben átlagosan 6,6 százalékos árbevétel bővülést és 4,5 százalékos nyereségnövekedést terveznek a hazai kkv-k.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.