BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Valaki szeretne jól járni" - Lázadnak a BP részvényesek

Médiajelentések szerint a BP közel-keleti, ázsiai befektetőket keres, hogy segítségükkel pótolja a Mexikói-öbölben felrobbant olajkút kapcsán létrejövő, egyre duzzadó költségeket.

A BP részvényeinek értéke 2,4 százalékkal emelkedett a hírre, miszerint a brit olajtársaság közel-keleti befektetési alapoknak adna el részvényeket, hogy ezzel kompenzálja az olajfolt eltakarítása miatt tornyosuló költségeket. A befektetők azonban nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel az elképzelést.

A tíz legnagyobb BP-részvényes egyike a Reutersnek úgy kommentálta az értesülést: valaki szeretne jól járni azzal, hogy értékesíti a részvényeket, a BP-nek pedig jelenleg nincs szüksége stratégiai partnerre. A befektető szándékos pánikkeltésnek nevezte az akciót és azt valószínűsítette, hogy a BP többi tulajdonosa is nemet mond majd a tervre.

A Sunday Times úgy tudja, hogy a BP a cég 5-10 százalékát értékesítené, 6 milliárd fontos áron és főként a rivális olajtársaságok körében érdeklődik. Más lapértesülések szerint a vállalat közel-keleti befektetési alapokat igyekszik elcsábítani. A BP egyik hírt sem kommentálta, mindenesetre a korábbi bejelentés szerint a vállalat az idei évben 10 milliárd dollárt szeretne gyűjteni eszközeladásokkal. A vállalatnak a Mexikói-öbölbeli helyzet kapcsán 20 milliárd dolláros kártalanítási alapot kell létrehoznia. A kiömlő olaj eltakarításának közvetlen költsége hétfőig elérte a 3 milliárd dollárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.