BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapesten venne ingatlant? Erre készüljön!

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2010 júliusában -31,8, ami a megelőző felméréshez viszonyítva lényegében stagnálást jelent.

A jelenlegi érték mindössze két és fél ponttal magasabb az évtizedes minimumnál, amit 2009. júliusában regisztrált a cég. Az egy negyedévvel ezelőtti felméréshez képest az üzlethelyiség-piaci kilátások minimális romlása, illetve a logisztikai ingatlanok piacát érintő várakozások némi erősödése következett be.

A lakás- és az irodapiac kilátásai gyakorlatilag változatlanok. A piaci szereplők a 2011 közepéig terjedő időszakban csak a raktár- és az ipari ingatlanpiacon számítanak némi élénkülésre. Az ingatlanfejlesztők - az irodapiac kivételével - kevésbé borúlátóak, mint az ingatlan-forgalmazók és -tanácsadók.

A magyarországi lakáspiacra vonatkozó helyzetértékelések 2008 és 2009 júliusa között felmérésről-felmérésre romlottak, majd egyfajta hullámmozgás kezdődött. Áprilisban javult, júliusban romlott a piaci helyzet értékelése, az összesített júliusi megítélés szinte pontosan megfelel a januárinak. Budapesten az egyes piaci szegmensek megítélése alig változott. Az előző felméréshez képest romlottak a helyzetértékelések a pesti zöldövezetet és az észak-pesti panellakásokat illetően, a többi szegmensben változatlan az értékelés (azaz a bekövetkezett változások hibahatáron belüliek).

A vidéki körzetekben - a panellakások kivételével - általános a romlás. A válaszadó ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások a következő 12 hónapban a fővárosban legtöbb szegmensében változatlan, a vidéki régiókban némileg javuló piaci helyzetre számítanak. A 2010. júliusi felmérés eredményei szerint a lakásépítésre és -vásárlásra vonatkozó lakossági várakozások az előző negyedévhez képest még szerényebbé váltak.

Az utóbbi időben megjelent szakértői vélemények ugyanakkor egyre optimistábban ítélik meg a jövő ingatlanpiaci kilátásait. A gazdasági sokkokra hamarabb reagáló logisztika és ipar részéről már látható az aktivitás erősödése és a kereslet élénkülése – véli a CB Richard Ellis (CBRE). A kihasználatlansági ráta ugyan egyelőre igen magas – 24 százalékos –, azonban minden jel a javulás irányába mutat. A növekvő raktárigény már ez év végéig sokat segíthet a piac stabilizálásában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.