BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Optimista kilátások az ingatlanpiacon

Egyre optimistábban ítélik meg az ingatlanpiaci kilátásokat a szakértők. A gazdasági sokkokra hamarabb reagáló logisztika és ipar részéről látható az aktivitás erősödése és a kereslet élénkülése.

Az irodapiacon lassabban indulhat meg a növekedés, a kihasználatlansági ráta csökkenése csak az év második felében várható – állapítja meg a CB Richard Ellis.

A Colliers International szerint a kereskedelmi ingatlanok esetében a kereskedők óvatosan optimisták, ám sokan terveznek új boltnyitásokat.

Az utóbbi időben megjelent szakértői vélemények egyre optimistábban ítélik meg a jövő ingatlanpiaci kilátásait. A gazdasági sokkokra hamarabb reagáló logisztika és ipar részéről már látható az aktivitás erősödése és a kereslet élénkülése – véli a CB Richard Ellis (CBRE). A kihasználatlansági ráta ugyan egyelőre igen magas – 24 százalékos –, azonban minden jel a javulás irányába mutat. A növekvő raktárigény már ez év végéig sokat segíthet a piac stabilizálásában.

A nemzetközi ingatlan-tanácsadó vállalat szerint az irodapiac tekintetében is hasonló folyamatok uralkodnak, csak bizonyos késéssel: a kihasználatlansági ráta csökkenése majd csak az idei esztendő második felében várható. A befektetések alakulását jelző számok azonban még nem adnak túl sok okot az optimizmusra. Míg 2007-ben csaknem kétmilliárd eurónyi ingatlanbefektetés érkezett hazánkba, addig tavaly 410 millió, ebben az évben októberig pedig csak 90 millióval lehet számolni.

A fejlesztések volumenét is radikálisan visszavetette a recesszió: egy év alatt az építés alatt álló projektek összterülete 550 ezer négyzetméterről 250 ezer alá esett – mutat rá a CBRE. A keresleti oldal is jelentősen gyengült: a bérleti díjak 2007-ben kibontakozó emelkedése elolvadt, ma inkább a csökkenés jellemző. Budapesten nem ritka a 10-20 százalékos ármérséklődés sem.

A GVA Worldwide elemzése szerint az általánosan javuló tendenciákba illeszkedően Magyarországon is megnövekedett a befektetők (helyi és intézményi alapok) érdeklődése a jó bérbeadottságú kiskereskedelmi és irodai ingatlanok iránt. A növekvő kereslet eredményeként az idén további jelentős tranzakciókra lehet számítani.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.