BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vállalatok többsége béremelést tervez jövőre

A magyarországi cégek 58,2 százaléka már konkrétan tudja, hogy mennyivel növeli a munkavállalók bérét jövőre, míg 13,4 százalék még bizonytalan abban, hogy lesz-e egyáltalán emelés - erre az eredményre jutott a Hay Group tanácsadó cég legfrissebb felmérése.

A felmérést a Hay Group Javadalmazási Információs Szolgáltatások divíziója készítette, 422 résztvevő ügyfelének adataiból, ami csaknem 240.000 munkavállaló egyedi adatait jelenti.

A megkérdezett cégek további 28,4 százaléka is béremelési tervekről számolt be, ugyanakkor még nem tudta megmondani ennek mértékét. A legtöbb bizonytalan vállalat valószínűleg kivár a döntéssel, amíg a 2011-es személyi jövedelemadóval kapcsolatos kérdések tisztázódnak, és az idei vállalati eredményekről már pontosabb képet lát.

Az adatokból az is kiderül: a 2005-ös szint alá süllyedt idén a bruttó bérek reálértéke Magyarországon, a mai összegek az öt évvel ezelőttiek 99 százalékát érik.

A Hay Group felmérései alapján a vállalatok idén átlagosan 3,7 százalékos béremelést hajtottak végre, ami alacsonyabb az idei inflációs várakozásoknál, ráadásul tavaly is kisebb volt az emelés, mint a tényleges infláció.

A bérpiaci mozgások tekintetében nem látható nagy átalakulás az elmúlt évet tekintve: változatlanul a gáz- és olajipar vezeti a legjobban fizető szektorok listáját, míg az ipari termelő és a kiskereskedelmi szektorban a legalacsonyabbak a bérek. Idén újra nőtt a Budapest-vidék különbség a fizetések tekintetében, a keleti országrész átlagosan 21, míg a nyugati közel 17 százalékkal marad el a budapesti bérektől - olvasható a közleményben

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.