BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Duplájára nő az acélár

Ez év október 1-jétől a világ piacvezető acélgyártójának számító ArcelorMittal tonnánként 600 euróról 630 euróra emeli a melegen hengerelt laposacél árát, mindenekelőtt a magasabb alapanyagárak miatt.

Ezt a cég szóvivője jelentette be. A termék ára 2009 végén még csak 300-350 euró volt tonnánként, vagyis csaknem megkétszereződött az eltelt kilenc hónap alatt. Arne Langner, a cég szóvivője szerint a vasérc és a koksz árának drágulását érvényesíteni kell a vevők felé – írja a Die Presse.

A Handelsblatt értesülése szerint a cég német konkurensei, a ThyssenKrupp és a Salzgitter is követni akarják az ArcelorMittal példáját. A Salzgitter hétfőn még nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a negyedik negyedévben emeli-e az árakat, a második és a harmadik negyedben azonban történtek emelések.

Pár nappal ezelőtt más indiai cégek is áremeléseket jelentettek be: a JSW Steel 3-4 százalékkal emelte a tonnánkénti árat, az állami tulajdonban lévő Acél Hatóság pedig ezer rúpiával csökkentette a lapostermékekre vonatkozó árkedvezményt. Az acélkereslet az indiai cégek szerint stabil, ugyanakkor a készletek lecsökkentek, mivel a vállalatok csak a közvetlenül szükséges mennyiséget vásárolják meg. Az elemzők szerint a következő két-három évben az állami infrastruktúra-beruházásoknak köszönhetően erős marad a kereslet Indiában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.