BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Grandiózus történelmi témaparkot építenének Kecskemét határában

Összesen 23 milliárd forintos beruházásból grandiózus történelmi témaparkot építenének fel Kecskemét határában, a munkálatok 2011 elején kezdődhetnek el, a létesítmény 2013-ban nyithatja meg a kapuit.

A park a magyar történelem különböző korszakait mutatja be korhű díszletek között, tematikus helyszíneken, óriás színpadokon. Az ország egyik legjelentősebb kulturális idegenforgalmi projektjéről a múlt héten tartott sajtótájékoztatót Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, Philippe de Villiers, a beruházás mintájául szolgáló francia park, a Puy du Fou megálmodója, és fia, Nicolas de Villiers, a létesítmény vezetője. A beruházás gazdasági oldaláról további részleteket árult el a Világgazdaságnak Bányai Gábor.

„A projekt végrehajtására megalakult a Történelmi Témapark Kft., amely 60-40 százalékban magyar, illetve francia tulajdonban van. Magyar oldalról részt vesz benne többek közt a megye, illetve Kecskemét város önkormányzata, francia oldalról pedig a Puy du Fou park üzemeltetője. A beruházások forrásoldaláról még nincs végső megállapodás, jelenleg is tárgyal a cég magyar, illetve francia bankokkal, különböző szakmai befektetőkkel, az eddigi visszajelzések pedig biztatók. Eleinte nem terveztük uniós források bevonását, de ha felmerül a lehetőség, és kiírnak a témába vágó pályázatot, akkor természetesen élünk vele. Azzal számolunk, hogy az építési költségekben körülbelül tízszázalékos önerőt, azaz kétmilliárd forint körüli összeget a két érintett önkormányzatnak kell majd biztosítania. Erről azonban közgyűlési döntés még nem született” – mondta lapunknak a megyei közgyűlés elnöke.

További részletek a holnapi Világgazdaságban
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.