BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin további búzaexport tilalommal riogat

Vlagyimir Putyin miniszterelnök ma közölte, hogy fontolóra veszi annak lehetőségét, hogy a búzára kiszabott export tilalmat meghosszabbítja a következő évi termés betakarításáig.

Eredetileg Moszkva december végéig tartotta volna fent a kiviteli stopot a kiterjedt erdőtüzek miatt. Most azonban a miniszterelnök arra utalt, hogy jóval tovább fennmaradhat a tilalom. A piacok reakciója kérdéses, mivel – ahogy azt a Morgan Stanley szakértője a The Wall Street Journalnek elmondta – a tavaszi búza terméséről még semmit nem tudni.

Putyin azzal indokolta a bejelentést, hogy szerinte így elkerülhető a kérdéssel kapcsolatos pánik, és fölösleges izgalom. Ugyanakkor a lap emlékeztet arra, hogy a piacok nem bíznak az orosz kormány közléseiben, és feltételezik, hogy Putyin szavai ellenére korábban visszavonhatják az export tilalmat.

Bár a globális termés nagysága most jóval magasabb, mint két éve, sokan attól tartanak, hogy a 2008-ashoz hasonló krízis alakulhat ki a drágább búza, és ebből adódóan a drágább kenyér miatt. Erre intő példa Mozambik, ahol a napokban utcai harcok törtek ki a negyedével magasabb kenyérárak miatt tüntető lakosság, és a rendőrség között. Az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO legfrissebb közlése szerint egy hónap alatt 5 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak világszerte, ez 2009 novembere óta nem látott emelkedés. Szeptember 24-én az ENSZ rendkívüli értekezletet tart Rómában erről a kérdésről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.