BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Részvényesi programok: előnyök parlagon

Motiváció. A cég iránti lojalitás növekedése, összefogás, a tulajdonosi tudat erősödése – a nyilvánvaló előnyök ellenére kevés magyar vállalkozás vezet be a munkavállalók pénzügyi részvételét biztosító programokat. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Deloitte által készített felmérés szerint azért, mert a munkáltatók többségének nincs elegendő információja e lehetőségről. A ToBeQu3 (Towards a Better Quality of Financial Participation) című felmérésben hat kelet-közép-európai ország munkáltatói és munkavállalói szövetségei vettek részt.

A kutatásból kiderül, hogy mind a munkáltatók, mind a munkavállalók körében az úgynevezett vegyes juttatási rendszer a legnépszerűbb: a többség olyan szisztémát részesítene előnyben a hosszú távú juttatási formák közül, amely részben az egyén, részben a vállalkozás teljesítménye alapján működik. Igaz, a munkavállalók nagyobb arányban látnának szívesen egy készpénzalapú és azonnali juttatást. A megkérdezett magyarországi munkáltatók körében is még mindig a készpénz formájában biztosított jutalom a legismertebb, a megtakarítási jellegű programokról, valamint a részvényjuttatási formákról mindössze a 137 vállalkozás egyharmada hallott.

A cégek számára motiváló lehet, hogy a munkavállalók 64 százaléka szerint a dolgozók teljes körét be kell vonni a pénzügyi részvételi programokba, nemcsak a felső vezetést. A fő ösztönző tényezők között a válaszadók az adókedvezményeket említették.

Ám kiderült az is, hogy a várható kedvező hozamkilátások azok, amelyek leginkább az értékpapír hosszabb tartása mellett kötelezik el őket. Érdekes, hogy a cégvezetők körében az adóelőnyöket a bevezetés okaként mindössze a válaszadók két százaléka jelölte meg.

Azok a munkáltatók, amelyek már bevezették a munkavállalói pénzügyi részvételi programot, mind a gazdasági előnyök tekintetében, mind a munkavállalók megtartása szempontjából többségben sikeresnek ítélték azt.

A felmérés rávilágított arra is, hogy azok a cégek, amelyek nem indítottak el munkavállalói pénzügyi részvételi programot, valószínűleg információhiány miatt kerülik az ilyen programok működtetését.

Többen egy potenciális program legnagyobb kockázataként a likviditás romlását jelölték meg, de vannak olyanok is, akik a növekvő adminisztratív terhektől vagy a munkavállalók motiválásának hiányától tartanak leginkább. VG


Előnyök

a vállalat iránti lojalitás erősödése

szorosabb összefogás a dolgozók között

részvényesi, tulajdonosi mentalitás erősödése

adókedvezmények

rövid és hosszú távú juttatások egyensúlya

szorosabb összefogás a dolgozók között

részvényesi, tulajdonosi mentalitás erősödése

adókedvezmények

rövid és hosszú távú juttatások egyensúlya-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.