BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább élő atomerőművek - Nálunk is terítéken a kérdés

Világszerte lendületet kapott az atomerőművek élettartamának meghosszabbítása, a kérdés Magyarországon is terítéken van.

E megoldás olcsóbb az új nukleáris egységek építésénél, és a legtöbb korai reaktort már amúgy is korszerűsítették, hatalmas ráfordítások árán. Az élettartam-hosszabbítás kibővíti a tavaly 20,8 milliárd dollárosra várt nukleárisüzemanyag-piacot is, amelynek legnagyobb szereplője a francia Areva, az amerikai WNF, az orosz TVEL és az amerikai–japán GNF.

A TVEL kész a meghosszabbított élettartamú paksi blokkokat és az újonnan építendőket is ellátni fűtőanyaggal. A társaságnál máris azt vizsgálják, hogyan tudnák az új paksi blokkokat az eddig szállítottnál is nagyobb hatékonyságú fűtőelemekkel ellátni, feltéve persze, ha az újak is orosz tervezésűek lesznek. Az orosz társaság atomerőművi fűtőelemgyárat telepítene térségünkbe. 

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.