BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új k+f tevékenységet is hoznak

Az Audi autóipari óriás bővít Magyarországon: győri gyárában további 1800 új munkahelyet teremt

Most csak az első beruházási szakaszról döntött az Audi igazgatótanácsa, ám a magyar kormány reméli, hogy az évtized végén sor kerül a második és a harmadik szakaszra is – tudtuk meg Becsey Zsolttól, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdasági államtitkárától azzal a tegnapi bejelentéssel kapcsolatban, hogy a német Audi AG több mint 900 millió eurós beruházással évi 125 ezer gépkocsi kibocsátására képes gyárat épít Győrött. Az eddigi Audi TT és az A3 Cabriolet mellett az A3 egy új verziója készül majd a győri üzemben, 1800 embernek adva munkát. Az építkezés a jövő év elején kezdődik, és három esztendő múlva már teljes kapacitásban termel a gyár. Az Audi AG 1993-tól máig 3,89 milliárd euró értékű beruházást hajtott végre Győrben, ahol lapunk összesítése szerint eddig félmillió autó és 19 millió motor készült.

Az Audi AG június 28-án 6,5 milliárd forintért 197 hektáros területet vásárolt az addigi 174 hektáros gyára mellett. Ez utóbbiból még 50 hektár beépítetlen, így a most vásárolttal együtt jócskán van helye a cégnek, hogy felépítse első magyarországi autógyárát. Mert az Audi Hungaria Motor Kft. járműgyára eddig csupán összeszerelte az Ingolstadtból érkező festett karosszériaelemeket és egyéb alkatrészeket – húzta alá a mostani új befektetési projekt főtárgyalója. Kiemelte: a hatalmas terület további fejlesztések helyszíne is lehet. Azonban már az első is nagy megrendeléseket hozhat az építőipar számára, és a környéken is komoly infrastrukturális fejlesztések lesznek.
Tovább nő ugyanakkor a termékfejlesztés jelentősége Győrben, ahol új k+f tevékenységeket honosítanak meg. Emellett az
Audi jelentősen növelni fogja magyarországi beszállítói arányát, ezt kulcskérdésnek tartja az államtitkár.

A magyar kormány által ajánlott beruházási támogatás összegéről – amely a teljes támogatási csomag kevesebb mint fele – még nem jelzett vissza az Audi. Az azonban már biztosnak látszik, hogy a német cég a csomag részeként komoly társaságiadó-kedvezményben részesül, és – a brüsszeli irányelvekkel összhangban – megkaphatja a maximum 2 millió eurós szakképzési támogatást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.