BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Iszapömlés: Szabadlábon Bakonyi Zoltán - Fotó!

Távozott a Veszprémi Városi Bíróság épületéből Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. rendőrség által meggyanúsított vezetője. Ügyvédje szerint a bíróság döntésének fő oka az volt, hogy a cégvezetővel szemben bűncselekmény alapos gyanúja sem állapítható meg.

A bíróság nem tartotta szükségesnek a kilenc halálos áldozatot követelő környezeti katasztrófa kapcsán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által meggyanúsított Bakonyi Zoltánnak, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezetőjének előzetes letartóztatásba való helyezését.

Bakonyi vallomást tett a nyomozóhatóság előtt, azonban panasszal élt mind az őrizetbe vétel, mind a gyanúsítás ellen. A rendőrség arra alapozta a gyanúsítást, hogy a cégvezető elmulasztotta a hasonló katasztrófák kármentesítéséhez, az élet, testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, a védelmi rendszerek, illetve káresemény hatását csökkentő véd művek és jelzőriasztó-rendszerek kialakítását.

A dolgozók betartották a műszaki előírásokat, a cég nem felelős a vörösiszap-katasztrófáért – mondta a Figyelőnek adott interjúban Tolnay Lajos, a MAL Zrt. elnöke. Nagyon sajnálja a történteket, és mélyen együtt érez a katasztrófa áldozatainak hozzátartozóival.

Szerda délelőtt kilencre nőtt a vörösiszap katasztrófa áldozatainak száma. A kormány délelőtt a helyszínre érkezett majd a veszprémi Megyeházán kihelyezett kormányülést tartanak.

Az ajkai katasztrófáról minden egy helyen itt olvasható!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.