BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Versenyhátrányt okozhat a hiányos bioüzemanyag törvény

Az Országgyűlés sürgősséggel tárgyalja az úgynevezett Bioüzemanyag törvény, melyet üdvözöl a Bioetanol Szövetség, ugyanakkor aggodalmát fejezi ki, mivel az érintett ágazatok fejlesztésére vonatkozó lényegi területek hiányoznak a törvényből.

A készülő törvény megfelelő keretszabályozást biztosít, azonban a bioüzemanyag forgalmazást érintő több részlet szabályozását későbbiek során a kormány, illetve az egyes szakminiszterek állapíthatják meg rendeleteikben.

További problémát jelent, hogy a törvény kereskedelmi és adminisztratív szabályai esetenként ellentmondásosak és indokolatlanok, ami csökkenti a szabályozás átláthatóságát.

Mivel ezek a rendeletek még szövegtervezetként sem állnak rendelkezésre, a szövetség attól tart, hogy versenyhátrányba kerülhetnek a magyar biomassza-forgalmazók minden szinten. Érdemes lenne kihasználni Magyarország jó adottságait, melyek akár kiugrási lehetőséget is biztosíthatnának a magyar gazdaság számára.

Azonban a késedelmes szabályozás következtében a hasonlóan jó adottságokkal rendelkező Románia és Ukrajna könnyen megelőzheti Magyarországot, figyelmeztet a szövetség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.